TIDLIGERE VINNER: Tidligere vinner av Nordisk råds litteraturpris, Lars Saabye Christensen, er svært glad på Per Pettersons vegne. FOTO: SCANPIX
TIDLIGERE VINNER: Tidligere vinner av Nordisk råds litteraturpris, Lars Saabye Christensen, er svært glad på Per Pettersons vegne. FOTO: SCANPIXVis mer

- Flott for norsk litteratur

Kolleger gratulerer Petterson.

(Dagbladet.no): Per Petterson er årets vinner av Nordisk råds litteraturpris. Han er dermed 350 000 kroner rikere, og sikret en enda større interesse for ham internasjonalt. 

Lars Saabye Christensen vant prisen for «Halvbroren » i 2002, og er svært glad på Pettersons vegne.

Han mener dette er en viktig anerkjennelse for norsk litteratur.

— En helt strålende nyhet og i aller høyeste grad en fortjent vinner! Dette er flott for norsk litteratur, og ikke minst for Per selv. Denne utdelingen tror jeg ikke bare norske forfattere er glade for, men alle i hele Norden. Per har en emosjonell saklighet i fortellingene sine, som virker veldig sterkt på leseren og som er meget inspirerende, sier Saabye Christensen.

Like glad er Jan Kjærstad, som vant for «Oppdageren» i 2001.

 — Dette er gledelig og først og fremst fortjent. Man leser alltid gode kolleager med en viss misunnelse, men jeg har aldri hatt vanskeligheter med å se storheten i Per Pettersons bøker. Han har funnet et grep som både tar vare på det enkle og det dype, og jeg har alltid lest ham som en tyv, innrømmer Kjærstad.

Andre norske vinnere inkluderer Øystein Lønn, Dag Solstad, Herbjørg Wassmo, Kjartan Fløgstad, Johan Borgen og Tarjei Vesaas.