Flott svalestup

Bevegende helveteskildring fra Talibans Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Likte du Drageløperen vil du elske denne.» Slik reklamerer Bokklubben for romanen «Svalene i Kabul». Kabul er hett stoff. Bestselgerne florerer fra byen som rommer den vestlige verdens mest ekstreme konflikter de siste tiår.

Nå tilhører ikke jeg dem som synes «Drageløperen» er stor litteratur. Men den har bestselgerstoff i seg; en god story og personer grensende til klisjeer. Mens «Svalene i Kabul» gir et mindre klisjèfylt innblikk i Kabul, og har et langt mer særegent språk. Men muligens uten samme fengslende plott.

Tel-Aviv og Bagdad

Forfatteren selv er muslim født i Algerie. Han har tidligere blant annet skrevet om en selvmordsbomber i Tel-Aviv, som han i en senere utgave endret til Bagdad.

Han er med andre ord en forfatter som er der det skjer. Av politiske grunner tok han i bruk pseudonymet Yasmina Khadra, satt sammen av konas to fornavn.

Vi er i et ikke nærmere tidfestet talibansk Kabul. Fengselsbetjenten Atiq kjemper seg gjennom Kabuls kaotiske gater, og pisker dem som står i veien for ham; tiggere, gråtende unger, eks-soldater uten ben, og «noen spøkelsesaktige kvinner, umyndiggjort i de skitne burkaene sine».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.