Flue på skoleveggen

Dokumentarisk om hverdagen på en grendeskole i Frankrike.

FILM: Det finnes magiske øyeblikk i franske Nicolas Philiberts dokumentarfilm «Å være og å ha - en hyllest til livet». Han har vært flue på veggen i en liten grendeskole i Auvergne-regionen i over ett år.

Filmen handler egentlig ikke om noe spesielt annet enn hverdagen på denne skolen som består av bare 13 elever. I aldersspredning er de fra førskole- til ungdomsskolenivå, og de undervises i én og samme klasse av én og samme lærer, 55-årige og snart pensjonerte Georges Lopez.

Det hviler en slags gammeldags trygghet over denne skoleformen; hvert barn blir synlig og får individuelt tilpasset undervisning og oppdragelse. På den annen side blir elevene sosialisert i et miljø som er lite og lukket. Mye henger på lærerens kvalifikasjoner og personlighet, og Lopez er kanskje en tradisjonell pedagog, men beundringsverdig for sin psykologiske innsikt og tålmodighet med barna.

Her er ingen dramatiske mobbescener eller rampete utagering. Det mest nervepirrende er faktisk barnas strev med å lære - lille Jojo som glemmer å konsentrere seg, Alizé som aldri husker en bestemt bokstav, og de eldre elevene som svetter og biter i blyanten over prøver som skal kvalifisere dem til opptak på høyere skoler. Mest magisk er barnas forbauselse og lykke over å knekke læringskodene.

Som den norske filmtittelen antyder, er filmen en hyllest, om ikke til livet, så til de små ting i livet.