FORDELING: Finansminister Siv Jensen (Frp) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) la fredag 1. mars fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Til stede var også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), men ikke statsministeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORDELING: Finansminister Siv Jensen (Frp) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) la fredag 1. mars fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Til stede var også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), men ikke statsministeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Forskjells-Norge

Flukten fra forskjells-debatten

Fordelingsmeldingen som kom 1. mars, ble til slutt en flau feilmelding fra finansministeren. Men hvor var statsminister Erna Solberg?

Meninger

Fordelingsmeldingen som kom på fredag er nok et eksempel på at høyreregjeringen forsøker å føre befolkningen bak lyset. Forskjellene øker i Norge, og den viktigste grunnen til det er at de rikeste har blitt rikere.

Fredric Holen Bjørdal.
Fredric Holen Bjørdal. Vis mer

Men det vil regjeringen helst ikke snakke om. Og spesielt ikke statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Hun har vært bemerkelsesverdig usynlig siden meldingen ble lagt fram. For henne var det nok bedre å heie fram norske skihelter under VM i Seefeld, enn å bli konfrontert om økende forskjeller her hjemme.

Solberg hever seg over debatten og lar undersåttene snakke seg bort. Da meldingen kom hadde finansminister Siv Jensen allerede holdt på i ett døgn med å legge skylden på innvandring. Det er en flau feilmelding. Når Erna Solberg ikke sier noe lar hun regjeringspartneren fri til sitt grunnfjell, selv om fakta er feil.

Ikke alt med meldingen er feil, men å slå fast selvfølgeligheter er heller ikke det Stortinget ba om. Solberg bedyrer at Norge har høy levestandard. Ingen er uenige om det. Hun vil heller snakke om at det tross alt ikke har blitt verre enn hos våre naboland. Det er vel og bra, men hjelper neppe de nederst ved bordet.

Det er ikke bare regjeringens håndtering som gir en dårlig følelse. Også i rapporten har de tatt i bruk alle triksene i boka for å skjønnmale situasjonen.

1) Meldingen viser at inntektsforskjellen i Norge, selv om den øker, er lav relativt til andre land. De snakker minst mulig om formue. Ser vi på formue har vi større forskjeller enn land som både Storbritannia, Frankrike og Sveits. De 10 prosent rikeste sitter på 60 prosent av formuen i Norge. Det vil ikke regjeringen snakke om, fordi det slår sprekker i den historien de forsøker å fortelle.

2) Høyreregjeringen viser også til at formuen hadde blitt jevnere fordelt dersom vi delte ut Statens Pensjonsfond Utland. Økte forskjeller handler om økt privat formue, ikke offentlig. I en fantasiverden kan vi leke med slike tanker, men oljefondet skal ikke deles ut til hver og én over natta. Det hjelper lite på sparegrisen til de med lavest inntekt at staten har penger på bok.

3) Meldingen viser til at det er høy sosial mobilitet i Norge, men «glemmer» å føye til at det skyldes flere tiår med sosialdemokratisk politikk. Det er fremdeles mulig å klatre i inntektsstigen i Norge, men det er nettopp dette godet som står på spill når forskjellene øker. Når flere vokser opp med lavere inntekt reduseres den sosiale mobiliteten.

Før jul sa Solberg noe som kunne tyde på at hun ønsker seg flere fattigfolk på børs. Og med det avsløres de sanne fargene i Høyres ulikhetspolitikk. Har du lav inntekt, er det ikke rom for å spare. Vi vet at lønnsveksten til de med lavest inntekt står stille. Å be mennesker som så vidt får endene til å møtes til å spare i aksjer, er avslørende for statsministeren.

En forståelse som vi så langt heller ikke har fått anledning til å revurdere. Statsminister Erna Solberg har nemlig forlatt åstedet og kost seg i de østerrikske alper. Vi gleder oss alle over Norge i langrennssporet. Men nå trengs politisk lederskap her hjemme. Det ansvaret forventer vi at statsministeren tar. Fredric Holen Bjørdal stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, finanskomiteen

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.