Flukten fra klimakrisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Winston Churchill skal ha uttalt om amerikanerne at de bare gjør det rette etter å ha uttømt alle andre alternativer. Denne uttalelsen kan også gjelde for menneskehetens forsøk på å løse klimakrisen. De fleste regjeringer aksepterer nå at verden står overfor katastrofale konsekvenser dersom den globale oppvarmingen får fortsette. Likevel klarte klimadiplomatene som møttes i Poznan i desember lite mer enn å flytte et par kommaer.

En nylig gjennomført undersøkelse ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI under forskningsprosjektet CERES21, bekrefter bildet av internasjonal eskapisme (virkelighetsflukt) i møte med klimakrisen. Undersøkelsen er basert på en analyse av dagsaviser, løssalgsaviser og næringslivsaviser i første halvår 2008 i Norge, Kina og Ghana, i samarbeid med kinesiske og ghanesiske forskere.

Kort oppsummert gir presseanalysen følgende bilde:

Pressen i Norge, og da særlig Aftenposten og Dagbladet, presenterer en livlig debatt om hvorvidt klimakrisen virkelig eksisterer. Flere oppslag melder med andre ord Norge ut av klimapolitikken fordi de benekter at problemet finnes. Andre oppslag tar klimakrisen for gitt, men fokuserer først og fremst på klimakonsekvenser for utviklingsland som avskoging og tørke i landbruket i Afrika og Asia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer