Flukten fra Norge

Norske jøders skjebne under krigen er kjent. Men hva med dem som kom som flyktninger fra naziregimet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Krig framkaller både det beste og det verste ved menneskene. I vinter har en stor del av oss kunnet se den dramatiserte beretningen om Max Manus og hans motstandskjempende venner fra andre verdenskrig. Historien handler om heltemot og ungdommelig eventyrlyst – og en enestående vilje til å lykkes. Slik kunne han og de andre oppnå nær sagt det umulige.

Forleden så jeg en ny film om de samme menneskelige kvaliteter under samme omstendigheter. Den handler om en tysk-jødisk familie som greide å flykte fra okkupasjonsmakten og de norske medløperne.

Familien Levys historie er en dramatisk beretning om en liten flik av den norske okkupasjonshistorien. Den dreier seg dessuten om en underbelyst side av jødenes skjebne under krigen, nemlig de jødene som kom til landet helt i slutten av 1930-tallet og som egentlig hadde Norge som transittland for sin videre ferd til USA. De ble fanget her 9. april 1940 og fikk samme behandling i 1942 som de jødene som var kommet til landet et par generasjoner tidligere. Den er derfor verd å se og bør vises av NRK TV eller TV 2, eller bli vist for skoleungdom og andre med interesse for okkupasjonshistorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer