PÅ SAMLEBÅND: Dyrene opplever mye lidelse, stress og angst både under transport, driving og slakting. Foto: NTB Scanpix
PÅ SAMLEBÅND: Dyrene opplever mye lidelse, stress og angst både under transport, driving og slakting. Foto: NTB ScanpixVis mer

Flukten fra slakteriet

Hvis dyrene hadde hatt mulighet ville de alle flyktet fra slakteriet. De føler redsel og ønsker å leve, akkurat som oss.

Meninger

Ei ku som ble omtalt som «folkevond og gal» ble for en tid siden skutt av viltnemnda etter at hun rømte fra et slakteri i Oslo.

Kuas oppførsel ble ansett som avvikende. Hun lot seg ikke godvillig lede til slaktebenken, slik det forventes at dyr skal gjøre, hun gjorde opprør og kjempet for livet til det siste.

Hennes historie er ikke spesiell. Hver dag dør over 200.000 dyr i norske slakterier, hver av dem med den samme trangen til å leve som kua som flyktet.

Dyretransportene og samlebandene går kontinuerlig, rekker av dyr drives inn i den ene enden av slakteriet og kommer ut som ferdige produkter i den andre. Dyrene opplever mye lidelse, stress og angst, både under transport, som kan vare i opptil åtte timer, under driving, der det er tillatt å gi strømstøt, og under slakting, som foregår i høyt tempo og ofte med akkordlønn.

Hvis dyrene hadde hatt mulighet ville de alle flyktet fra slakteriet - ikke fordi de er «gale», men fordi de som oss føler redsel og ønsker å leve.

Dyr som flykter får alltid mye sympati, og selv media heiet på kua som ble skutt. Men det er lett å glemme de andre dyrene som dør i slakteriene. De kjemper også for livet sitt, den eneste forskjellen er at det skjer utenfor øye og utenfor sinn.

Vi kan ta større hensyn til dyrene, ikke bare ved å kreve at de skal ha leveverdige liv, der de får være sammen med ungene sine og får utløp for sine naturlige behov. Vi kan foreta valg som innebærer at medskapningene våre slipper å bli masseprodusert som varer og få livet kontrollert fra fødsel til død, men i stedet blir tatt hensyn til som følende, fullverdige individer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.