DEBATT

Debatt: Fluorsmørning

Fluor under skiene - toppen av et isfjell

Dagbladets artikkelserie Glidens Pris forteller dramatiske historier om den høye prisen mennesker, dyr og natur betaler for å god glid under skiene. Men de farlige perfluorerte stoffene i smøringen er bare toppen av et isfjell.

VÆR SKEPTISK: Perfluorerte stoffer (PFASer) tilsettes i alt fra skismøring, allværsjakker og andre klær, til kjeler, kosmetikk og bakepapir. Det er et godt råd å være skeptisk til produkter som er tilført egenskaper som gjør dem vann-, fett- og smussavstøtende, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VÆR SKEPTISK: Perfluorerte stoffer (PFASer) tilsettes i alt fra skismøring, allværsjakker og andre klær, til kjeler, kosmetikk og bakepapir. Det er et godt råd å være skeptisk til produkter som er tilført egenskaper som gjør dem vann-, fett- og smussavstøtende, skriver innsenderen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det finnes om lag 5000 forskjellige slike stoffer i tusenvis av ulike produkter. Mange av dem har du og jeg i hjemmene våre. Det er ikke hvert produkt vi er bekymret for, men mengden slike stoffer mennesker og miljø utsettes for.

Perfluorerte stoffer (PFASer) tilsettes i alt fra skismøring, allværsjakker og andre klær, til kjeler, kosmetikk og bakepapir. For å nevne noen. Fellesnevneren er at de tilfører produktene egenskaper som ekstra god glid på snøen, forhindrer at mat setter seg fast i stekepanna og gjør klærne mindre skitne og våte.

Vi introduseres stadig for nye produkter som gjør hverdagen vår enklere, men de har en alvorlig ulempe. Flere av stoffene har et bredt spekter av effekter som er skadelige for helsa til dyr og mennesker og for miljøet. Omfattende studier og forskning har gitt oss kunnskap om at de kan forårsake leverskader og fosterskader, påvirke immunforsvaret og kolesterolnivå. Det er mistanke om at de kan være kreftframkallende.

PFASene har vært brukt både i industrielle prosesser og forbrukerprodukter siden 1950-tallet. Siden den gangen har bruken av stoffene og i antall nye produkter bare økt og økt, nettopp fordi de har svært praktiske egenskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer