Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra Norge

TROMSØ (Dagbladet): Espen Lind vil ikke lenger bo i Norge. Popmillionæren synes han må betale for mye til felleskassa. - Dessverre er skattereglene slik at jeg ikke ser noen annen mulighet, sier han til avisa Nordlys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed gjør Lind som en annen ung pengemaskin, alpinesset Hans Petter Buraas, som har flyttet sin virksomhet til utlandet.

Beklager

- Dette er helt nødvendig for meg. Norge tar livet av artister, økonomisk sett, mener Lind, som har fått nok av norske skatteregler. Lind vil for eksempel ikke lenger akseptere å betale moms for CD-platene han selger. Lind, som omtaler seg sjøl som næringsdrivende kan ikke forstå hvorfor redere slipper skatt, mens han må betale.

Overfor Nordlys beklager han likevel at han føler seg tvunget til å flytte til et utenlandsk skatteparadis. Han har ennå ikke bestemt seg for hvor han vil slå seg ned. Men både USA og Irland kan være aktuelle land:

- I Irland opererer man med flat skatt på ti prosent for artister. Det er holdninger som tydeligvis ikke har fått gjennomslag i Norge. Men det er ikke sikkert jeg flytter til samme land som jeg lokaliserer selskapet mitt i, sier Lind til Nordlys.

Han har hyret økonomer og advokater for å finne den optimale løsningen.

Millionene ruller

Den siste tida har millionene strømmet inn på tromsøværingens konto. Popstjernen - som er innehaver og daglig leder i sitt eget enkeltmannsforetaket - tjente flere titalls millioner kroner i 1998. Ingen vet hvor mye. Men han er Norges mestselgende artist.

Lind hadde voldsom suksess med albumet «Red» og singelen «When Suzanna Cries» i 1997 og 1998. «Suzanna» har ligget på topp 10-lista i et dusin land og var dessuten den desidert mest spilte låta på norsk radio i 1998. Bare det sikret ham godt over en million kroner i TONO-inntekter.

«Red» og to singellåter har solgt nesten en million eksemplarer verden over. I tillegg er «Suzanna» inkludert på diverse samleambun som er solgt i om lag sju millioner eksemplarer.

Ny plate

For tida er nordlendingen travelt opptatt med innspillingen av sin tredje studioplate. Det vil sikre ham enda større inntekter. Han flytter til utlandet så snart han er ferdig med innspillingen, forteller han til Nordlys.

Den voldsomme fortjenesten var for øvrig ikke synlig i Tromsø kommunes likningsprotokoll i fjor høst. Der sto nemlig Lind oppført med null i inntekt, null i skatt ognull i formue.

FLYKTER: Popstjernen Espen Lind har fått nok av den norske skattefuten.