Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flykter ikke fra skatten

80-tallsheltene Europe erklærer seg ruinerte som følge av det svenske skattesystemet. Men Sveriges nye musikalske storeksport, Cardigans, nekter å bli skatteflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knust av supportbandet

- Vi betaler vår skatt med glede.

Cardigans' konsert på Rockefeller i går kveld har vært utsolgt i to måneder. Noen timer før konsertstart mottak bandet norsk gullplate for sitt siste album, «Gran Turismo». På verdensbasis har plata solgt 1,1 million. I 1997 sto de for 20 prosent av den svenske musikkeksporten.

Slikt blir det kroner av. Både til bandmedlemmene og til den svenske stat.

- Halvparten av pengene vi tjener, forsvinner i skatt, men det trives vi med. Det svenske systemet er billig og demokratisk, konkluderer Caridigans-medlemmene Nina Persson og Bengt Lagerberg.

- Helt korka

De rister oppgitt på hodet over Europe, som nylig fortalte at de er ruinert et drøyt tiår etter at de solgte millioner av plater.

- Blir man ruinert, er man helt korka. Når slikt noe skjer betyr det at man har veldig dårlige rådgivere rundt seg, mener Lagerberg.

Det lille, koselige popbandet fra Jönköping er i ferd med å bli et av Europas mest populære band. Sju år etter at Nina Persson ble med i bandet uten å kunne synge, er hun elsket av MTV, mens Cardigans har levert tre album på rad som er blitt store suksesser.

- Etter at «First Band On The Moon» gjorde det så bra, tenkte vi «jaha, nå har vi vært popstjerner, nå vet vi hvordan det er». Vi trodde liksom ikke at det var noe som ville vare. Derfor hadde vi ikke så store forventninger denne gangen. Men nå selger vi jo til og med plater i Norge, flirer Lagerberg.

Profeter

Cardigans har også klart å bli profeter i eget land. Under den svenske Grammis-utdelingen for to år siden, ble Cardigans takket av handelsministeren. Men enda mer varmet det da de solgte ut Hovet i Stockholm på fredag.

- Jeg koste meg hvert sekund av den konserten, forteller Nina.

- Ja, nå er vi blitt stadionrockere også. Vi er så populære at vi går rett inn i folkhemmet, smiler Nina. Smilet stivner når hun blir gjort oppmerksom på gårdagens Ulf Lundell-intervju i Dagbladet, der den svenske nasjonalskalden refser det svenske samfunnet.

- Lundell er en bra artist, men han er like fullt en «gubbjävel». Han ser spøkelser overalt. Nå sist var det unge feminister han kastet seg over. Han driter seg ut, mener Persson.