Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Flyktningene er barn - til det motsatte er bevist

Morten Traavik flørter gjerne med Nord-Korea, men 16-åringer på flukt har han tydeligvis lite til overs for.

BARN ELLER VOKSNE? Flyktninger har samlet seg på jernbanestasjonen i Budapest før den ble stengt, i håp om å få et tog nordover i Europa. Hvor mange av asylsøkerne lyver på alderen? Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BARN ELLER VOKSNE? Flyktninger har samlet seg på jernbanestasjonen i Budapest før den ble stengt, i håp om å få et tog nordover i Europa. Hvor mange av asylsøkerne lyver på alderen? Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lørdagens utgave av Dagbladet trår Morten Traavik ut i sviktende faktaforståelse og pompøs retorikk. Traaviks måte å uttrykke sitt syn på enslige asylsøkende barn kan ikke forbigås i stillhet hvis man bryr seg om barns rettigheter. Innlegget starter med en malplassert oppsummering av Traaviks egen CV, og som tilsynelatende skal gi ham en troverdighet han i utgangspunktet ikke har. Samtidig er dette et virkemiddel som er med på å bygge opp om usannheter i det budskapet han ønsker å fremme.

Traavik mener i sitt innlegg at de fleste enslige asylsøkende barn er «skjeggebarn» som lyver om alder og ikke har grunnlag for beskyttelse. Traavik mener dette er «migranter», og ikke «flyktninger», uansett hvilken krigselendighet de skulle ha flyktet fra. Hvor Traavik har tallene sine fra, er uklart, siden han ikke oppgir noen kilde.

Traavik kjenner åpenbart ikke godt nok til asylprosedyren i Norge når han skråsikkert kan si at størsteparten av enslige asylbarn er løgnere.

I Utlendingsloven står det at alle asylsøkere hvis alder er uklar, skal ha mulighet til å gjennomgå en aldersvurdering. Aldersundersøkelser blir oftest utført når barnet oppgir å være under 18 år, men fremstår som å være eldre. Metodene som brukes i den medisinske aldersundersøkelsen er svært omstridte.

Undersøkelsene ble ikke utarbeidet for å fastsette en ukjent alder, og håndrotsundersøkelsen ble utviklet på 1930-tallet. Det tas ikke høyde for endringer som har skjedd siden, eksempelvis med tanke på ernæring, eller for etniske forskjeller blant barna.

At noen feilaktig anslås å være voksne, mener vi det er liten tvil om. Flere av de enslige asylsøkende barna er under 15 år, men mange anslås også å være i alderen 15- 17 år. Juridisk sett er dette også barn. Hvis Traavik foretrekker å betegne en del av menneskene han er ute etter som «ungdommer», kan vi også leve med det.

De er uansett unge mennesker i en grusom situasjon.

Det virkelig ubehagelige hos Traavik, er imidlertid hans sveipende retoriske angrep på denne gruppa. Uavhengig av om dette er barn eller ungdommer, så har mange av disse flyktningene lagt ut på en lang flukt i en spesielt sårbar tid i livet. Mange har sett redsler de fleste av oss heldigvis slipper. En del har mistet nære familiemedlemmer. Det er med andre ord ikke den mest hardbarkede gruppen mennesker Traavik har valgt å rette brodden mot.

En så overflatisk tilnærming som Traavik framviser, hvor han skyver noen få ekstreme tilfeller foran seg i et angrep på ei hel gruppe, er helt forkastelig når vi står i en flyktningkatastrofe som bare fortsetter å eskalere. Da har ikke verdenssamfunnet råd til empatisviktet som Morten Traavik bruser med. Skremselspropaganda som gjør barn og unge til noe de ikke er, er rett og slett farlig.

Både Norge og Sverige forholder seg til FNs Barnekonvensjon, som i artikkel 3 slår fast at barns beste alltid skal være et grunnleggende hensyn. Det er ikke lenge siden samme artikkel ble inkorporert i norsk grunnlov. Disse barna er med andre ord barn, helt til det motsatte er stadfestet. Det er den eneste menneskerettslig forsvarlige måten å forholde seg til barn på.

Alt annet vil være å åpne for rettighetsbrudd og maktovergrep.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!