POLITISKE VIRKEMIDLER: Mennesker på flukt fra krig og vold er blitt brukt som politiske virkemidler, og bidrar til en økt polarisering av velgerne i samfunnet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
POLITISKE VIRKEMIDLER: Mennesker på flukt fra krig og vold er blitt brukt som politiske virkemidler, og bidrar til en økt polarisering av velgerne i samfunnet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Flyktningene er skyldige, selv om det motsatte er bevist

Mennesker på flukt brukes av politikerne.

Meninger

Idet verden ler av Norge i komikeren John Oliver sitt innslag om vår innvandringsminister forsøk på å relatere seg til flyktningene med en badetur i Middelhavet, og i det vi i Norge snøfter høyt av Donald Trump som oppfordrer til å drepe familiene til terroristene i IS, må vi ta inn over oss realiteten; dette er populære politikere som tramper over verdens største humanitære krise.

Mennesker på flukt fra krig og vold er blitt brukt som politiske virkemidler, og bidrar til en økt polarisering av velgerne i samfunnet. Ja, vi har lest artikler som at den dårlige integreringspolitikken i Sverige har ført til segregerte og utrygge strøk. Ja, vil har lest om at 82 av 89 familievoldssaker omhandler familier med innvandrerbakgrunn fra Asia eller Afrika, og at overfallsvoldtektene begått i Oslo hovedsakelig utføres av menn med liknende bakgrunn. Er disse argumentene en av årsakene til at vi lett kan akseptere inngjerdingen av flyktningene på Lesvos og Chios?

Siden vi er så redd for konsekvensene av medmenneskelighet og det som i bunn og grunn er menneskerettigheter erklærer vi en slags unntakstilstand, og distanserer oss fra disse sårbare menneskene som så sårt trenger vår hjelp. Gravide, barn og unge, de med funksjonshemninger, og traumatiserte mennesker, dømt før de fikk muligheten til å gjøre noe galt. Flyktningene er skyldige, selv om det motsatte er bevist.

Kampene som utkjempes mot totalitære ideologier viser at terrorisme og radikal religiøsitet dessuten er globale problemer. Flyktningene kan kjenne seg igjen i dette, da de har opplevd et regime som systematisk gått løs på sine innbyggere uavhengig av religiøs bakgrunn. Om Listhaug, med sine mange innstramningsforslag, ikke har en legitim forståelse av at de ikke flykter for moro skyld, trenger hun ikke se lenger enn vårt eget lovsystem for å få en forståelse av sanksjoneringen av kriminelle. Restorative justice er begrepet til prinsipper konfliktrådet tar utgangspunkt i under mekling, og det første prinsippet sier;

1. «Samfunnets reaksjon på en kriminell handling bør bidra til å gjenopprette så mye som mulig av den skaden offeret har blitt utsatt for»

Den politikken flyktningene trenger, er dermed helt lik den vi har i Norge. Distansere oss fra det regimet som forsøkte å dytte unna sin egen befolkning, og reagere med å ikke behandle de som kriminelle. Den integreringen som skulle være jobben til Listhaug, slipper hun dessuten å gjøre når hun ikke lar de komme inn i Norge i det hele tatt. Integreringen som skulle ta vare på menneskerettighetene på lik linje som den ivaretar vårt demokratiske samfunn, er den samme som tror på sameksistens mellom mennesker og sanksjoner for dem som ikke klarer å innrette seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.