DEBATT

Flyktningenes Gud

Kirken tar flyktningers og fattiges side. Sånt irriterer makten.

LIKER IKKE Å BLI MOTSAGT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug avfeier biskopene som uansvarlige og uetiske, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LIKER IKKE Å BLI MOTSAGT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug avfeier biskopene som uansvarlige og uetiske, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen liker ikke å bli motsagt i asylpolitikken. Kan den komme til å svare kirken ved å kutte i budsjettene?

Skarp uenighet mellom politisk makt og religiøse verdier har igjen kommet tydelig til uttrykk. Den norske kirke har kommet på kant med regjeringen i flyktning- og asylpolitikken. Også de tradisjonelt konservative misjonsmiljøene har blankt avvist regjeringens innstrammingslinje.

Konfrontasjonen er ikke uvanlig. Tenk på erkebiskop Tutu under apartheid, eller den nå helgenkårede erkebiskop Romero fra El Salvador, som i 1980 ble myrdet for sin myndighetskritikk. På sin første utenlandsreise ser pave Frans utover Middelhavet fra stranda på Lampedusa og ber druknede flyktninger om tilgivelse for at Europa ikke sørger, men heller slutter seg til en «globalisering av likegyldighet». Tusenvis av mindre kjente religiøse aktører har fått føle politikernes harme og betalt en høy pris for å ha hevet stemmen til forsvar for vergeløse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer