PÅ FLUKT: Tung vei til Europa
PÅ FLUKT: Tung vei til EuropaVis mer

Flyktninger hos «verdens rikeste»

Folket viser både hjertelag og ansvar.

Meninger

Det er valg i Norge idet Europa står i den verste flyktningkrisa i nyere tid. Folkets nærmeste ledere skal velges, de som får oppdraget med å hjelpe nyankomne flyktninger til å finne en plass i det norske samfunnet. Men ett politisk parti, Fremskrittspartiet ved sin leder Siv Jensen, oppfordrer kommunene til å nekte å bosette flyktninger og dermed velgerne til å stemme på folk som mangler egenskapen gjestfrihet overfor fremmede, som allerede Håvamål påla folket. Det samme partiet har som kjent for vane å kalle Norge for «verdens rikeste land».

Før helga fant politiet i Østfold på å anmelde noen norske grenseloser for menneskesmugling. De hadde tatt med et par syriske flyktninger som haikere i bilene sine over grensa fra Sverige. Måtte vettet senke seg over en statsadvokat så den slags kan henlegges snarest mulig!

Gledeligvis har vi i det siste sett en overveldende folkelig glød for å hjelpe og ta imot flyktninger. Det viser både hjertelag og ansvar. Ser vi bakover i historien har vi, som andre europeiske folkeferd, vært flyktninger fra krig, nød og forfølgelse; lengst nord i vårt land skal vi ikke lenger tilbake enn til våre foreldre og besteforeldre. Og grenseloser er våre helter fra siste verdenskrig. Vi har også en stolt arv å forsvare når det gjelder å hjelpe flyktninger, fra Bjørnstjerne Bjørnson, som her i Dagbladet kjempet mot frykten for de fremmede, og Fridtjof Nansen, som bygde opp den flyktninghjelpen som verdenssamfunnet ennå videreutvikler.
Statsminister Erna Solberg har tilbudt FN å holde et møte for giverland til flyktningene fra Syria. Det er bra, fordi hele verden må bidra.

Men det er i Europa krisa er akutt. I dag skal justis- og innenriksministrene i EU drøfte et forslag fra Kommisjonen om fordeling av flyktningene, med Norge som tilskuer. Det står stor strid om forslaget, særlig fordi fordelingsnøkkelen skal brukes i framtidige kriser. Blir det ingen enighet vil det bli sammenkalt til ekstraordinært toppmøte. Det er Dublin-konvensjonen som skal endres, og da må Norge godta endringene eller melde seg ut av samarbeidet.
«Verdens rikeste land» kan ikke annet enn å godta det antallet flyktninger som det blir tildelt. Det står om solidaritet, nestekjærlighet og menneskerettighetene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.