DEBATT

Flyktninghåndteringens paradoks

For Norges del vil det være en fordel om personer raskest mulig gis forutsigbarhet med tanke på hvor de skal leve resten av livet.

- MÅ MOTIVERES: Det blir avgjørende at innvandrere, uavhengig av innvandrergrunn, raskt får forutsigbarhet og motiveres til å lære norsk, skriver Caritas'  Alexander Golding. Foto: Caritas
- MÅ MOTIVERES: Det blir avgjørende at innvandrere, uavhengig av innvandrergrunn, raskt får forutsigbarhet og motiveres til å lære norsk, skriver Caritas' Alexander Golding. Foto: Caritas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det brede asylforliket som kom på plass i Stortinget i slutten av november og regjeringens forslag til innstramming i utlendingsloven vil kunne by på store utfordringer for integreringen.

Håndteringene av flyktningstrømmen stiller Norge overfor en rekke utfordringer. Under NHOs årskonferanse 7. januar viste næringslivet stor vilje til å arbeide for inkludering av flyktninger i norsk arbeidsliv. Dette er i samsvar med regjeringens og Stortingets ønske. Da er det et paradoks at det samtidig foreslås innstramminger i utlendingsloven som kan bidra til det motsatte.

I 2015 ga Caritas rådgivning til over 9000 innvandrere. Forutsigbarhet, norskkunnskaper og stabile sosiale relasjoner er ofte avgjørende for at den enkelte skal lykkes i Norge. Skjerpede krav til permanent opphold og familiegjenforening er to forslag som undergraver dette.

Det foreslås å øke antall år man må bo i Norge, fra tre til fem år, for å få permanent oppholdstillatelse. I utgangspunktet kan en slik utvidelse være positiv. Blir det fred i hjemlandet, vil det være hensiktsmessig at personer returnerer for å ta del i gjenoppbyggingen. For Norges del vil det derimot være en fordel om personer raskest mulig gis forutsigbarhet med tanke på hvor de skal leve resten av livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer