AYLMOTTAK: Artikkelforfatteren jobber som frivillig på Refstad asylmottak. Han mener den nye regjeringen og innvandringsministeren bør øke kvoten relokaliserte flyktninger. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
AYLMOTTAK: Artikkelforfatteren jobber som frivillig på Refstad asylmottak. Han mener den nye regjeringen og innvandringsministeren bør øke kvoten relokaliserte flyktninger. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Asylpolitikk

«Flyktningkrisen» er ikke over

Den nye regjeringen og innvandringsministeren bør øke kvoten relokaliserte flyktninger.

Meninger

Høsten 2015 ble EU-landene enige om å relokalisere 160.000 flyktninger som befant seg i Hellas og Italia i løpet av to år. Norge inngikk en avtale med EU om å hente 1500 av disse. Status i dag, når avtalen nå går ut, er at under 20 prosent er blitt relokalisert. Bare tre land har oppfylt sin kvote – Malta, Liechtenstein og Norge.

Høsten 2015 innførte Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike midlertidig grensekontroll, som siden har blitt forlenget flere ganger – på tross av anbefalinger fra EU-kommisjonen om å fase den ut.

FRIVILLIG: Anders Sørlien.
FRIVILLIG: Anders Sørlien. Vis mer

Den siste forlengelsen varer til 11. november i år. På grunn av dette, og i praksis stengte grenser nordover i Europa, kommer det nesten ingen asylsøkere til Norge. Ved utgangen av august hadde det kommet 2865 asylsøkere, der ca. halvparten var relokalisert fra Hellas og Italia. Færre asylsøkere har det ikke kommet siden 1997.

Man kan få inntrykk av at «flyktningkrisen» er over, siden det verken kommer asylsøkere eller skrives om det i media. Men det oppholder seg drøyt 60.000 flyktninger bare i Hellas. Mange av dem har levd i «limbo» i lang tid, en stor andel er barn og det rapporteres om kritiske forhold for disse.

Ifølge Redd Barna er det en tydelig økning i depresjon og angst blant barna. Det rapporteres om jevnlige overgrep, misbruk og vold, og en økning i selvmord blant barn. Som frivillig på Refstad transittmottak i Oslo, der mange av de relokaliserte flyktningene har vært innom de to siste årene, kan jeg bekrefte dette.

Mange forteller at de har oppholdt seg i Hellas så lenge som to år. De er tydelig preget og forteller om umenneskelige forhold. Samtidig forteller de hvor lettet og takknemlige de er for å være i Norge. Trygghet er det eneste de har ønsket for seg og barna sine. Det fant de ikke i Syria eller i nærområdene. De fant det heller ikke i Hellas. Endelig har de funnet det i Norge. Norge kan ikke ta imot alle. Det er det heller ingen som mener.

At Norge kan og bør ta imot noen, og da flere enn vi gjør i dag, tror jeg ikke det er mange som er uenig i. Ingen er tjent med en situasjon der mennesker bor i overfylte flyktningleirer i Hellas, hvor barn vokser opp i vold og utrygghet og der én av tre oppgir at de har vært vitne til selvmord. Den nye innvandringsministeren, enten dette blir Abid Raja, Sylvi Listhaug eller en annen, bør derfor gå foran og sørge for å øke kvoten relokaliserte flyktninger. Hvis ikke nå, når? Hvis ikke vi, hvem?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.