Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bok: «Flukten fra Syria»

- Flyktningkrisen handler om mennesker av kjøtt og blod

I fire måneder var Linn Kongsli Hillestad på reise for å skrive boka «Flukten fra Syria».  

VIKTIG Å FORTELLE: Linn Kongsli Hillestad, journalist i Dagbladet og forfatter skrev boka «Flukten fra Syria» på fire måneder. - Det var viktig at boka kom ut raskt, forteller hun. Foto: Jørn Moen. 
VIKTIG Å FORTELLE: Linn Kongsli Hillestad, journalist i Dagbladet og forfatter skrev boka «Flukten fra Syria» på fire måneder. - Det var viktig at boka kom ut raskt, forteller hun. Foto: Jørn Moen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Mamma, jeg vil ikke være med i demonstrasjonen i morgen», sa Lawrence. «Sssshhhh», svarte Gamila. «Du må være stille. Veggene har ører.»

Slik starter en av de første dialogene i boka «Flukten fra Syria», som kommer ut denne uka. En av hovedpersonene, Lawrence, snakker med sin mor Gamila. Han er barn i Syria på 90-tallet. Frykten for president Hafez al-Assad og hans hemmelige politi stor. Å fornærme feil personer kan være farlig.

- Jeg ville gi en levende og lesverdig skildring av Syrias historie. Den historiske biten med undertrykkelser i mange tiår er viktig for å forstå situasjonen slik den er i dag, sier forfatter og journalist i Dagbladet, Linn Kongsli Hillestad.

Uskyldig fengslet

I «Flukten fra Syria» forteller hun historien til tre unge syrere som nå bor i Norge etter å ha flyktet til fots og over havet. Gjennom Lawrence og Basels barndom og ungdomsår på 80- og 90-tallet nøster hun opp Syrias politiske historie fra Hafez-al-Assads regime fra 70-tallet og fram til i dag.

- Mens Lawrence kommer fra en rik familie, kommer Basel fra en fattig. Regimet påvirker dem begge på ulike måter, sier hun.

Når den Arabiske våren bryter ut i 2011, blir de to kameratene, som går på universitetet i Aleppo, fengslet og torturert. Lawrence, fordi han har en venn fra Daraa, der opprøret startet. Basel fordi han er fra Kafranbel, der opprøret også startet tidlig.

- De blir pisket med silikonpisker og bor på ekstremt trange celler hvor luften er så fuktig at huden råtner opp. Basel fortalte at han har sett folk dø på cella etter å ha blitt banket, forteller Kongsli Hillestad.

- Intens prosess

Under arbeidet med boka har forfatteren reist i Tyrkia, Hellas, Kypros, langs hele grensen til Syria og rundt i Libanon for å treffe familie og venner av bokas hovedpersoner. Boka er også basert på over 60 kilder, blant dem historikere, journalister og opprørere.

Våren 2015 startet den store flyktningkrisen. Kongsli Hillestad gjorde research og skrev ferdig boka i løpet av fire måneder.

- Det var en ganske intens prosess med lange dager, men det var et aktuelt tema og viktig at boka kom ut ganske raskt, sier hun.

Fra Syria til Trondheim

Selv om Basel og Lawrence slipper ut av fengsel, forsøker de ikke å flykte før senere. Lawrence flykter først når han får problemer med IS etter å ha jobbet som journalist for blant annet Al Jazeera. Basel flykter etter at han mister moren i et bombeangrep.

- Det er voldsomme historier, sier Kongsli Hillestad.

Alt er likevel ikke mørkt.

Chimaa, som senere skal bli Lawrence' kone i Trondheim, introduseres i boka mens hun er student. Sammen med familien flykter hun tidlig fra Homs. Som flyktninger får hun og familien hjelp fra Lawrence via Facebook.

- Tilbakemeldingene jeg får fra folk som har lest boka er at de sitter igjen med en større forståelse av mennesker på flukt, at de får opplevelsen av å lese en historie om mennesker av kjøtt og blod, sier Kongsli Hillestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!