DEBATT

Ny flyktningpolitikk:

Flyktningpolitikk bare for Norge

Nytenkning om norsk flyktningpolitikk blir lite konstruktiv hvis den baseres på norsk alenegang.

I UTVIKLINGSLAND: Omtrent 84 prosent av verdens flyktningbefolkning befant seg i 2016 i utviklingsland, skriver forfatteren. Her fra flyktningleiren Kakuma i Kenya. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
I UTVIKLINGSLAND: Omtrent 84 prosent av verdens flyktningbefolkning befant seg i 2016 i utviklingsland, skriver forfatteren. Her fra flyktningleiren Kakuma i Kenya. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torstein Ulserød og Haakon Riekeles fra Civita har skrevet et notat, og en kronikk i Aftenposten 14. desember i fjor, hvor de foreslår endringer i flyktningpolitikken. Forslagene tar i liten grad hensyn til verden utenfor Norge og er derfor lite relevante og konstruktive.

Forfatterne foreslår «et måltall for total «flyktninginnvandring»», og økt brukt av midlertidighet (opphør av flyktningstatus), kombinert med poeng- og incentivsystemer som grunnlag for permanent opphold for personer som lykkes med integreringen. Nytenkning på et krevende felt bør ønskes velkommen.

Men forslagene i notatet dreier seg kun om norsk politikk, og tar i liten grad hensyn til verden utenfor Norges grenser. Ifølge forfatterne bør endringer i det internasjonale flyktningsystemet «kort oppsummert, bygge på følgende hovedprinsipper: En større satsing på å tilby beskyttelse i nærområder til konfliktsoner, et kvotebasert system for gjenbosetting av flyktninger til vestlige land med rimelige og effektive byrdefordelingsmekanismer, og mindre asyl ved grensen».

Uten nærmere begrunnelse konkluderer de imidlertid med at det ikke er «utsikter til snarlig reform av det internasjonale flyktningregimet». De går derfor over til å diskutere norsk flyktningpolitikk uten å ta hensyn til internasjonal politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer