DEBATT

Debatt: Asylpolitikk

Flyktningpolitikken reduseres til en «hauk og due»-lek uten vinnere

Dagens asylsystem er en humanitær og politisk katastrofe forkledd som prinsipiell humanisme.

ASYLRETT: Den svenske kirken og Refugees Welcome to Stockholm demonstrerer mot den nye midlertidige asylloven i juni i år. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix.
ASYLRETT: Den svenske kirken og Refugees Welcome to Stockholm demonstrerer mot den nye midlertidige asylloven i juni i år. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I P3-dokumentaren «Ekkokammeret» undersøker journalist Ludvig Løkholm Lewin hvordan omverdenen reagerer når han blir stadig mer fremmedfiendtlig. Heldigvis reagerer Ludvigs kollegaer og familie kraftig når han lefler med konspirasjonsteorier og bruker dehumaniserende retorikk ovenfor flyktninger.

Det er derimot tankevekkende at Ludvigs omgangskrets knytter forsvaret av at alle mennesker er like mye verd, opp til et budskap om at det eneste anstendige Norge kan gjøre i en verden preget av krig er å ta imot mennesker på flukt og håpe på det beste.

Ludvigs hat møtes med retorikk og virkelighetsbeskrivelser fra et annet ekkokammer, der flyktningpolitikk fremstilles som et enkelt moralsk spørsmål.

Norsk asyl- og flyktningpolitikk opererer i kontekst av et internasjonalt asylsystem som i liten grad gir beskyttelse til mennesker på flukt. At mange nordmenn med et positivt menneskesyn indirekte forsvarer dagens asylsystem er derfor tragisk.

I dag gir norske borgere halvparten av alt vi tjener til det offentlige for å finansiere fellesordninger som utdanning, helsehjelp og et sosialt sikkerhetsnett. Ordningene sikrer høy sosial mobilitet og at borgere med forskjellig sosial, økonomisk og kulturell bakgrunn møtes i hverdagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer