Flyndresang ved Straumen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JUBILEUM: I dag fyller Nils Aas Kunstverksted på Straumen 10 år. Inderøy-institusjonen viser fortsatt sin levedyktighet, selv om Aas gikk bort så altfor tidlig i 2004. På jubileumsdagen avsluttes sommerens utstilling «Dialoger», der delvis beslektete verker av Arnold Haukeland og Nils Aas ble satt i samspill med hverandre. Haukeland var en viktig inspirator for sin yngre kollega, men utstillingen vitner også om hvor ulike de kunne være som kunstnere. Haukelands ofte høylytte nærvær i norsk kunstliv skilte seg dessuten sterkt fra den fåmælte trønderens framtreden i det hjemlige miljøet. Det ser man også i sitatene fra de to når det gjelder kunstneriske intensjoner.

FORUTEN DET FINE utvalget av sin vidtfavnende produksjon som Aas skjenket til fødeplassen, er det selve stedet som utgjør en så riktig ramme for hans arbeider. Den enkle, spissgavlete bygningen finner så selvfølgelig sin plass i det omgivende miljøet på det lille tettstedet. Interiøret med trehvitt på gulv, i tak og trapp vitner om den materialmessige grobunn snekkersønnen hadde for sitt kunstnerskap. I selve tittelen kunstverksted ligger dessuten en betoning av det håndverksbetonte og hverdagsnære som Aas betraktet som så grunnleggende for sitt kunstneriske arbeid. Slik minner stedets ånd om opphavsmannens karakter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer