PÅ VAKT: Sikkerheten er skjerpet på  Atatürk-flyplassen i Istanbul etter terroraksjonen tirsdag. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency/NTB Scanpix
PÅ VAKT: Sikkerheten er skjerpet på  Atatürk-flyplassen i Istanbul etter terroraksjonen tirsdag. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency/NTB ScanpixVis mer

Flyplass-terror kan bli mer vanlig

Og mer sikkerhet vil føre til tidligere frammøte.

Kommentar

22. mars ble Zaventem-flyplassen i Brussel angrepet av tre selvmordsbombere, og 32 mennesker omkom. Tirsdag kveld sprengte tre andre selvmordsbombere seg i lufta på Atatürk-flyplassen i Istanbul der minst 41 personer ble drept. Likhetspunktene mellom de to terroraksjonene er flere: grundig planlegging, god koordinering og et forsøk på å ramme så mange mennesker som mulig.

Tyrkiske myndigheter sier at det er den ytterliggående islamistgruppa Den islamske stat (IS) som står bak tirsdagens terror. Det er foreløpig ikke lagt fram beviser, men mye peker i retning av IS-terrorister eller tilhengere av den brutale gruppa, som har sine hovedkvarterer i Irak og Syria. To tsjetsjenere skal ifølge en ubekreftet melding være blant de tre terroristene som alle ble drept etter bombeeksplosjonene på Atatürk-flyplassen.

At den kurdiske separatistorganisasjonen PKK står bak, kan ikke utelukkes helt, selv om PKK stort sett har gått etter militære mål etter at våpenhvilen med tyrkiske myndigheter ble brutt. En radikal utbrytergruppe av PKK, De kurdiske frihetshaukene (TAK), har imidlertid i mye større grad stått bak angrep mot sivile. TAK-ledelsen hevdet den sto bak en terroraksjon i Vezneciler-distriktet i Istanbul for en snau måned siden. Tolv mennesker ble drept, og De kurdiske frihetshaukene advarte utenlandske turister om at Tyrkia ikke lenger var et sikkert land for dem.

Uansett hvem som står bak Istanbul-aksjonen, tyder mye på at flyplasser i framtida kan bli et av hovedmålene for terrorister. Her rammer man transportsektoren midt i hjertet. Ved siden av døde og skadde får en terroraksjon konsekvenser for tusenvis av mennesker, på flyplassen eller på vei til og fra. Hundrevis av flygninger blir innstilt. Her kan terroristene drepe turister, forretningsfolk, politikere og andre reisende med mål om å skremme så mange mennesker som mulig.

Trolig blir sikkerheten rundt flyplasser verden over nå ytterligere skjerpet. I Istanbul er det i tillegg til vanlig sikkerhetsopplegg også en ytre sikkerhetssluse ved inngangene til flyterminalene. I tillegg er det en kontrollpost når man kjører inn til selve flyplassområdet.

Debatten om større sikkerhet på flyplasser er allerede i gang. På Heathrow-flyplassen i London er det et sterkt sikkerhetsopplegg, men her finns ikke ytre sluser som i Istanbul.

-Det er merkelig at bare halvparten av flyplassen er sikret. Hele flyplassen skulle vært beskyttet, slik at folk kunne føle seg trygge fra det øyeblikk de ankom, sier sikkerhetseksperten Matthew Finn til BBC.

Med et slikt sikkerhetsopplegg vil folk måtte møte enda tidligere opp på flyplassen enn tilfellet er nå. Midt i sommertrafikken kan det bli kaos mange steder dersom det bli nye og skjerpede sikkerhetstiltak. Dermed har terroristene oppnådd enda en av sine hensikter. Og selv om ekstra sikkerhetssluser vil kunne begrense antall terroraksjoner, vil man ikke forhindre aksjoner som selvmordsangrep. De kan imidlertid bli mindre omfattende, slik man så i Istanbul. Terroristene ble stoppet før de kom til de ytre slusene. Hadde de kommet inn i avgangshallen til utenlandsterminalen, kunne antall dødsofre vært mangedoblet. Så er spørsmålet selvfølgelig om enda mer bevæpning på flyplasser kan føre til at en uskyldig som oppfører seg «mistenkelig» blir skutt og drept – før man vet om han eller hun virkelig var terrorist.

Mye peker altså i retning av IS, som har flere grunner til å slå til i Tyrkia. IS-kontrollerte områder i det nordlige Syria blir angrepet med raketter fra militærbaser inne i Tyrkia, og tyrkerne er også med i den USA-ledede koalisjonen som bekjemper den ekstreme islamistorganisasjonen. Tyrkias regjering er dessuten en ideologisk motstander. Det tyrkiske regjeringspartiet AKP blir av mange omtalt som moderate islamister, men dette er på langt nær nok for IS, som ser på AKPs ledere og tilhengere som vantro.

At Tyrkia også har tatt imot to millioner syriske flyktninger, gjør ikke motstanden fra IS mindre. Men samtidig frykter mange at IS-terrorister eller tilhengere av terrorgruppa kan komme inn i Tyrkia under påskudd av å være flyktninger. Om dette bare skulle gjelde en tidels promille, vil det dreie seg om to hundre personer. At det finns sovende IS-celler i Tyrkia er det ingen tvil om.

Selv om Tyrkias egenrådige president Recep Tayyip Erdogan fremdeles er populær blant store deler av den tyrkiske befolkningen, har han og hans regjering kommet i stadig hardere vær på grunn av de mange terroraksjonene som gjennomføres i landet. Mange mener at AKP ikke gjør nok for å skape sikkerhet. Titusener på titusener av tyrkere har sine hovedinntekter fra turismen, og de ser nå sin økonomiske situasjon sterkt forverret. I 2014 besøkte 37 millioner turister Tyrkia. Prognosene for dette året indikerer en nedgang på 40 prosent, men disse beregningene ble gjort før angrepet på Atatürk-flyplassen tirsdag. Dette er en katastrofe, ikke bare for ansatte i turistindustrien, men for Tyrkias økonomi generelt.

Så er spørsmålet hvordan tyrkiske myndigheter vil hevne det brutale flyplass-angrepet.

-Hvis IS virkelig står bak, vil dette være en krigserklæring, Tyrkias hevn vil komme som regn fra helvete, sier CNN-kommentator Soner Cataptay.