Flyr høyt som tøff narkoman

- Ja, jeg har prøvd hasj selv, sier skuespilleren Grethe Nordberg. Hun har kjempesuksess som narkomane Lisa på Trøndelag Teater.

Kritikerne er over seg av begeistring for hennes innsats i den norske uroppførelsen «Ubuden gjest» av Nina Valsø.

- Det tøffeste jeg har gjort, sier Grethe selv om rollen, som så lett kunne blitt en klisjé. Hun studerte narkomane på film, og ble med politiet ut på gata, for å finne den rette karakteren.

- Mer enn noen gang før var dette et stoff som virkelig traff meg. Selv om jeg har en teknikk på det jeg gjør, så krever stykket at jeg slipper alt. Jeg vet egentlig ikke hva som kommer, og det er fryktelig skummelt, sier Nordberg.

Hun mener stykket kan gi ungdom bedre informasjon om narkotikaproblemet enn mange antidopkampanjer.

- En gymnasiast som så forestillingen, sa det var mye bedre å komme hit enn å sitte i klasserommet og få informasjon fra en lærer som kanskje ikke har røykt engang.

Hasjerfaring

Sin egen narkoerfaring fikk hun i tidlige ungdomsår, da hun prøvde hasj noen få ganger.

- Jeg tror ikke du nødvendigvis blir rusmisbruker, eller går under, av å prøve hasj, sier Grethe Nordberg, som er kritisk til den skremselspropagandaen hun mener flere antidopkampanjer er preget av.

- Men om det er riktig å legalisere hasj, er et annet spørsmål, som jeg ikke har noe svar på.

Når hun sitter blid og avslappet foran oss på Erichsen Konditori i Trondheim, er hun fjernt fra å likne på sin rollefigur. Da er den 27-årige «trondhjæmspia» nærmere Bør Børsons Josefine, som hun også har spilt.

Selv om innsatsen i «Ubuden gjest» kan ses som hennes store gjennombrudd, har hun egentlig hatt hell med det meste hun har gjort etter at hun gikk ut av Statens teaterhøgskole for to og et halvt år siden.

Mye ros

På Trøndelag Teater har hun fått spille både komedie, musikaler og den krevende rollen som Lora i «Glassmenasjeriet». Alt sammen til kritikernes ros.

- Det er bare å ta imot og være glad for gode kritikker. Jeg nyter det, for jeg vet hvor fort det går opp og ned i teaterverdenen.

Hun mener å ha slitt for suksessen gjennom sine «hundreogørten» opptaksprøver til Teaterhøgskolen.

Grethe Nordberg blir værende ved Trøndelag Teater iallfall ett år etter at Catrine Telle tar over som teatersjef i mai i år. Hva som skjer etter den tid, vet hun ikke.

DRØMMEN: Den unge skuespillerinnen Grethe Nordberg drømmer om å bli en ettertraktet frilanser.