NEDERLAND I SORG: 193 nederlendere døde da passasjerflyet fra Malaysian Airlines ble skutt ned over Ukraina i forrige uke. EPA/REMKO DE WAAL Scanpix
NEDERLAND I SORG: 193 nederlendere døde da passasjerflyet fra Malaysian Airlines ble skutt ned over Ukraina i forrige uke. EPA/REMKO DE WAAL ScanpixVis mer

Flystyrt og diplomatisk krig på alle fronter

I Nederland får president Vladimir Putin skylda for flystyrten i Ukraina. Det kommet etter et år der krise fulgte krise mellom de to landene, skriver Morten Strand.

Kommentar

- PUTIN, GI OSS tilbake våre folk, skrev Nederlands største avis De Telegraaf på sin førsteside etter flystyrten i Ukraina torsdag for en uke siden. 298 mennesker ble drept, 193 av dem var nederlendere. Tabloiden Algemeen Dagblad hadde - slik det vel skal være - en personvinkling på den samme historien:

- Putin, gi meg min datter tilbake.

OPPSLAGENE forteller uansett historien om hvordan tragedien i Øst-Ukraina har slått ned i Nederlend, der ulykkesflyet fløy fra. De pro-russiske separatistene gis skylda for tragedien. Historien som blir trodd i Nederland er den som stammer fra blant annet amerikansk etterretning. Nemlig at det var opprørerne som skjøt i den tro at de skjøt mot et ukrainsk militærfly, og at de hadde fått våpen og trening av russisk etterretning. De døde ble derfor ofre for en kynisk krig som president Vladimir Putin fører ved hjelp av ustyrlige stråmenn i Øst-Ukraina. Som et resultat av denne stemningen har Putins datter Maria forsvunnet fra sitt hjem i utkanten av Haag, og ikke vært sett der siden flystyrten. Hvis hun ikke hadde reist hadde det trolig vært anti-Putin demonstrasjoner utenfor hennes hus.

FLYSTYRTEN kommer etter et år med et oppsiktsvekkende dårlig forhold mellom to land som historisk sett har hatt et veldig nært forhold. I fjor var det planlagt et storslått jubileum for å feire 400 år med diplomatiske forbindelser og vennskap mellom Russland og Nederland. Jubileet gikk dårlig. Uansett var det først for 300 år siden Nederland ble det store foregangslandet for Peter den stores modernisering av det tilbakeliggende Russland.

I 1697- OG 98 var Peter på sin store dannelsesreise til Europa, der han brukte det meste av tida i Amsterdam. Her studerte han skipsbygging og samfunnsforhold, og da han bygget sin hovedstad St. Petersburg i 1903, var det med Amsterdam som forbilde. Byen var en kanalby, og Peter bygde Russlands marine og makt ved hjelp av blant annet den norkfødte nederlenderen Cornelius Cruys.

JUBILEUMSÅRET i fjor var et år spekket med skandaler mellom de to land. I august ble Greenpeace-skipet Rainbow Warrior tatt i arrest etter en aksjon mot en plattform eid av det statlige gassselskapet Gazprom. Russiske myndigheter ville åpenbart statuere et eksempel og ville tiltale besetning og aktivister - til sammen 30 mennesker - for piratvirksomhet. Det har en maksimumsstraff på 15 år. Rainbow Warrior var registrert i Nederland, og mange av aktivistene og besetningen var nederlendere. Det diplomatiske ansvaret med å konfrontere Russland i denne saken ble derfor nederlandsk. Forholdet var iskaldt.

DET SKULLE BLI verre. I Oktober ble den russiske diplomaten Dmitrij Borodin tatt i varetakt av nederlandsk politi, for å ha mishandlet et barn. Arrestasjonen av diplomaten var selvsagt et brudd på Wien-konvensjonen som gir immunitet for diplomater, og nederlandsk UD beklaget hendelsen. Men noen dager etterpå ble den nederlandske diplomaten Onno Elderenbosch banket opp av to elektrikere som banket på døra hans i hans hjem i Moskva. Det var allment antatt at de to var agenter for russiske sikkerhetstjeneste, og at julingen var en takk for sist, slik agenter snakker seg imellom.

DA PUTIN besøkte Amsterdam for å understreke forbindelsen til hans store forbilde, Peter den store, var det demonstrasjoner mot Russlands homo-politikk, med krav om boikott av OL i Sotsji, som dominerte overskriftene. Og da det nederlandske kongeparet skulle avslutte jubileumsåret med en konsert i Moskva ble de møtt av tomater fra unge aktivister. De opererer som regel i politikkens skyggeland, og har Kremls støtte.

GREENPEACE-AKTIVISTENE ble sluppet løs i et amnesti rett før OL i Sotsji i februar i år. Og kanskje kunne de tidligere nære vennene Russland og Nederland legge det tunge året bak seg? Slik gikk det ikke. I hvert fall ikke før de sterke mistankene om at det var Russland som ga drapsvåpenet som drepte 193 nederlendere over Ukraina er borte.

SYNDEBUKK: Russlands president Vladimir Putin. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky Scanpix
SYNDEBUKK: Russlands president Vladimir Putin. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.