Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flyter Blå?

Etter at den ambisiøse jazzklubben Blå søkte Norsk kulturråd om en halv million i støtte, begynte spekulasjonene å gå høyt om klubbens økonomiske tilstand. Ikke minst i jazzbyen i Romsdal, der Blå har over 100 mennesker i sving på kulturhuset. «Blå i Molde» er det største enkeltprosjektet i en festival i Norge, og i løpet av denne uka er Kulturhuset omformet til en imponerende electronica-jazz-house-techno-

DJ-klubb.

- Langtfra konkurs

Det Norske Redningsselskap stilte villig redningsskøyta «Erik Bye» til disposisjon for å sjekke flyteevnen - og evnen til å overleve blant høye bølger - til noen av menneskene som er tilknyttet klubben, plateselskapet og bookingselskapet, som har hatt en eventyrlig suksess siden starten i februar 1998. Samtidig fikk redningsselskapet øvd på en krisesituasjon ut på bøljan blå.

- Er Blå på vei under?

- Nei, det er vi ikke, svarer en krystallklar Martin Revheim. Han er lei seg for at en søknad til Kulturrådet har skapt disse ubehagelige bølgene rundt klubben.

- Med søknaden til Kulturrådet vil vi forsøke å sikre stabile rammevilkår i framtida, sier Revheim, som totalt mottar indirekte 100000 kroner i statsstøtte i året. Han tror at hvis Blå fortsetter med samme intensitet, vil selskapet gå med vel en halv million i underskudd i år.

Kulturpolitisk aktør

- Mange som søker om offentlige penger, får det når de er døende. Derfor har vi søkt - og håper å få - hjelp fra Kulturrådet før vi er i kne. Vi vil ikke miste den positive overskuddsenergien vi har opparbeidet, og ende opp som en bitter kulturaktør, sier Revheim, som med sine mange medhjelpere er blitt en stor kulturpolitisk aktør i Norge. I fjor sto Blå bak 274 konserter, ga ut sju plater - og omsatte for sju millioner.

- Marginene er små i dette miljøet, medgir han.

- Er ambisjonene deres for store?

- Det er det åpenbart noen som synes, men det synes ikke vi. Og realitetene er at hvis vi ikke får økonomisk bistand, må vi gjøre noen ubehagelige justeringer.

Møter minister'n

- Hvor mye offentlig støtte bør Blå få?

- Andre klubber i Skandinavia vi kan sammenlikne oss med, får rundt 1,2 millioner kroner. Det synes jeg er for mye. Den dagen vi ikke er sulten og ikke kjenner pulsen for det som skjer i og rundt Blå, så slutter i hvert fall jeg, sier Revheim, som ventelig også får møte kulturminister Ellen Horn i løpet av jazzfestivalen. Da vil han snakke med henne om synliggjøringen av musikk og andre uttrykk som skjer i det stille, på de mange små klubbene over hele landet.

- Det er bare store prosjekter som får oppmerksomhet, mens det skjer massevis i det små.

TRENGER LIVREDNING?: Spekulasjonene om økonomiske problemer for jazzklubben Blå har innledet jazzfestivalen for Martin Revheim og hans mange medhjelpere i Molde.
PÅ DYPT VANN: Martin Revheim havner i vannet, men ble berget - av «Erik Bye».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media