Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flyter på sjarmen

DØDEHAVET (Dagbladet): Her plasker Norges Euro-håp rundt i Dødehavet og lader opp til kveldens store finale. Teknikken sviktet riktignok under generalprøvene i går, men Stig van Eijk har nervene under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guttungen bruker fritida til å ta for seg av alt det Israel har å by på. Han er omtrent den eneste av de 3500 artistene, journalistene, arrangørene og musikerne i EuroSong-sirkuset som fortsatt sover godt om natta og bekymringsløst tar seg en dukkert i Dødehavet.

- Dette er utrolig, helt fantastisk, jubler han mens han flyter rundt i det salte vannet.

I kveld flyter han på sjarmen også - for å sikre Norge en god plassering i EuroSong.

Umulig å drukne

Dødehavet ligger i en revne i jorda, og befinner seg 410 meter under havoverflaten. Salt og andre mineraler renner nedover fra landskapet omkring, og gjør vannet i Dødehavet helt spesielt. Det har et saltinnhold på 33%, mot 3,3% i vanlig havvann.

- Vi må smøre oss inn med denne leiren, for den skal være så sunn, avgjør pappa Bjørn og begynner å klaske gjørme utover sønnen. Far og sønn spruter og plasker, ler og smører leire utover hverandre.

De ser ikke ut til å ha en bekymring i verden der de gliser om kapp i den stekende heten. Etterpå gjelder det å få skylt av leiren i det salte vannet, noe som ikke er helt enkelt.

- Det nytter ikke å svømme her! Beina flyter bare opp, ler Stig.

- Her går det i hvert fall ikke an å drukne. Kroppen spretter opp igjen med én gang, supplerer Bjørn.

På vei tilbake i den luftavkjølte bilen er Guttungen fortsatt full av begeistring over Dødehavets merkverdigheter.

- Dette var en opplevelse av de helt sjeldne. Utrolig, sier han før øynene glipper og han forsvinner inn under cowboyhatten sin.

Gjennom ørkenen

Vi kjører gjennom et goldt ørkenlandskap med spredte beduinleirer og kameler i veikanten. Vi passerer Jeriko og snirkler oss gjennom Vestbredden før vi skimter Jerusalem foran oss igjen.

Alle blir slappe og søvnige etter helsebadet i Dødehavet. Men Stig har flere ønsker.

- Sulten, erklærer han og setter kursen mot hotellrestauranten. Ingenting i veien med den gutten. Han er kald som en fisk, selv om han snart skal opptre live foran flere hundre millioner tv-seere.

Ved midnatt er det hele avgjort. Blir morgendagens overskrifter Stig vann eller Stig vann Ei(jk)?

DRUKNINGSSIKKERT: Stig van Eijk storkoser seg i Dødehavet.