Dagbladet mener: Reformer Stortinget

Flytt barnehagen inn i salen

Det er på sin plass å se på Stortingets arbeidsform med nye øyne.

BRØD OG SIRKUS: I Vandrehallen utenfor stortingssalen. Foto: Bjørn Langsem
BRØD OG SIRKUS: I Vandrehallen utenfor stortingssalen. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Leder

På sitt beste kan Stortinget være en arena for de beste sidene ved politikken, folkeopplysning rundt kompliserte spørsmål, nervepirrende dramatikk og klar og tydelig meningsbrytning mellom politiske motpoler. En arena for mer enn sandpåstrøing etter bakromsforhandlinger og repetitiv høytlesning av talepunkter.

Det fikk vi en rekke ganger prov på i åra som gikk fra vi fikk en mindretallsregjering i 2013 og fram til KrF endret dynamikken i vinter. Et av de kanskje fremste eksemplene på dette så man i opptakten til Sylvi Listhaugs avgang som statsråd, da den daværende justisministeren blant annet måtte flere runder på talerstolen for å beklage den nå famøse Facebook-posten.

Listhaug-dramaet var et ekstraordinært øyeblikk i norsk politisk historie. Spørsmålet er om Stortingets forretningsorden og arbeidsform er tilstrekkelig tilpasset nåtidas hverdag. Om Stortinget klarer å gjøre seg interessant og relevant for befolkningen også fra dag til dag.

Konklusjonen fra to av de som har lyktes best i løfte hverdagen på Stortinget ut til folket de siste åra, Høyre-representantene og podkast-vertene Henrik Asheim og Tina Bru, er at man i dag ikke gjør det godt nok. Denne uka tok Bru kritikken videre i NRK, hvor hun også tok til orde for en større gjennomgang av Stortingets arbeidsform. Uten at forsidene ble ryddet eller at de store protestene meldte seg.

At Brus uttalelser ikke stjal de største overskriftene, nører oppunder en viss uro for at initiativet renner ut i sanden. Det letteste er ofte å fortsette som før. Og på tross av jevnlige forbedringer, forbindes Stortinget fortsatt med stivbeinthet og konservatisme. Deler av den er selvsagt på sin plass, men denne avisa støtter Bru og Asheims opplevelse av at man i dag henger etter.

Det som faktisk når fram til og huskes av velgerne i dag, er isteden det som skjer utenfor i Vandrehallen, hvor mediene venter på politikerne. Der er regien lagt opp av mediene selv, som i motsetning til Stortinget hver dag jobber for å tilpasse seg hvordan man fanger befolkningens oppmerksomhet.

Etter Listhaugs dramatiske avgang, omtalte hun Stortinget som en barnehage. I tankene hadde hun neppe det som til daglig foregår i stortingssalen, men resten av hva som foregår på huset.

Både politikere og velgere ville hatt nytte av at mer av dette hadde blitt løftet inn i formelle rammer, og blitt ansvarliggjort på det som skal være landets viktigste talerstol. Ideene er der. Stortinget kunne rett og slett hatt godt av litt mer barnehage i salen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.