Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmanmeldelse: «Ailos reise»

Flytt deg, Rudolf! Her er årets julefilm

Den rødnesete julereinen har fått en utfordrer i Ailo.

REINSDYRET AILO: Filmen følger den søte reinkalven gjennom dens første leveår blant ulende ulver og bitende arktisk kulde.
REINSDYRET AILO: Filmen følger den søte reinkalven gjennom dens første leveår blant ulende ulver og bitende arktisk kulde. Vis mer

«Ailos reise»

5 1 6
Regi:

Guillaume Maidatchevsky

Skuespillere:

Norsk stemme: Bjørn Sundquist

Premieredato:

22. november 2019

Aldersgrense:

6 år

«Vakker, dramatisk naturfilm.»
Se alle anmeldelser

FILM: Her er ikke en eneste rød nese å se, men filmen om reinsdyret Ailo kan godt tenkes å bli årets julefilm uansett. «Ailos reise» med undertittelen «Et nordnorsk eventyr» er en dokumentar som følger det første året i en reinkalvs liv. Her trengs ingen julenisse eller Rudolf for å skape medrivende dramatikk.

Filmskaperen heter Guillaume Maidatchevsky, filmen har en fransk originaltittel og på enkelte nettsteder opplyses det at den er filmet i finsk Lappland. Reinflokkene i nord kjenner vel ingen grenser, så det nordnorske i eventyret kan sannsynligvis forsvares. I den norske versjonen er Bjørn Sundquist fortelleren, og han gir ingen spesifikke geografiske anvisninger.

Tidlig fødsel

Det er april, men full storm på vidda. Snø- og isklumper henger i pelsen på den drektige reinsdyrsimla som skal føde kalven Ailo, litt for tidlig. Kalvingen skal ikke foregå før flokken er nede i skogen; de som fødes på vidda har mindre sjanse til å overleve.

Sundquist forteller at barna i nord vet at reinkalver har fem minutter på seg til å lære å stå, fem minutter på å lære å gå, fem minutter på å lære å springe og svømme. Som en skjør liten Bambi på isen vakler nyfødte Ailo omkring i snøen, klar til å utløse et kollektivt «ååå» hos publikum. Søthetsfaktoren er høy tvers gjennom hele filmen.

Sultne rovdyr

For her er flere morsomme dyr på Ailos reise mot sommerbeitet. Polarrev, ekorn, røyskatter, lemen og harer. Naturligvis er det flust av de mindre morsomme også – de sultne rovdyrene som mer enn gjerne vil ha reinsdyrsteik til middag. Her er bjørner, jerv, ørn og ikke minst ulver som jager i flokk.

Dette er en autentisk – om enn kløktig regissert – dokumentarfilm, så her skildres kampen for tilværelsen, den sterkestes rett og brutaliteten i naturen. Det gjøres ikke noe stort nummer av at kalver jaktes og drepes; et og annet kadaver er en varsom påminnelse. Voldsom musikk understreker dramatikken i de overdådige naturscenene, men dette tåler barn.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media