Examen philosophicum ,eller «forberedende prøver», ble innført ved København universitet i 1675, men avskaffet der i 1971. I Norge har vi hatt forberedende prøver helt siden universitetet i Kristiania ble opprettet i 1812.
Hensikten med faget er blant annet å utvikle studentenes kritiske sans og eksponere dem for dagens viktige etiske problemer. Undervisningen i forberedende prøver er i Norge vanligvis lagt til begynnelsen av hvert akademisk studium, men bør etter mitt syn flyttes til slutten av studentens studium.
Særlig når det gjelder etikk, er det viktig at studenten har hatt befatning med sitt «hovedfag» for å kunne se de etiske problemer som man kan stå overfor som fysiker, som økonom, som medisiner.
Ved begynnelsen av studiet vil mange studenter ha begrenset kunnskap om hva som vil møte dem - som advokat, som psykolog, som lærer.
Ved avslutningen av studiet vil utbyttet av både vitenskapshistorie og etikk kunne bli langt mer berikende, for da kan studenten trekke på de faglige, riktignok begrensete, erfaringer han har møtt i sitt studium og kan se sitt fag i en større sammenheng.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger