DIGITALISERING: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og NRK vil reindyrke rikskringkastingas flerkanalprofil - og forutsetter at alle kan se motta NRK3/Super fra nyttår. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
DIGITALISERING: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og NRK vil reindyrke rikskringkastingas flerkanalprofil - og forutsetter at alle kan se motta NRK3/Super fra nyttår. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer

Flytter Barne-TV vekk fra NRK1

Og utvider Dagsrevyen med ett kvarter.

||| (Dagbladet.no): Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas varslet i dag endringer i NRKs kanalprofiler etter nyttår.

Dagsrevyen utvides med 15 minutter - samtidig som Barne-TV på hverdager kun blir å se på NRK3/Super.

- Når vi har en hel barnekanal, mener vi det er riktig å legge dette stoffet hit. Dette er en naturlig konsekvens av flerkanalstrategien vår, sier Bjerkaas til Dagbladet.

- Formidlingsplikt
I desember slukkes siste del av det analoge bakkenettet. Da skal i prinsippet alle ha tilgang til NRK3 - selv om de fortsatt sverger til analog kabel-TV.

- Det er formidlingsplikt av NRK sine kanaler. Også de mindre kabelleverandørene har formidlingsplikt i forhold til de lisensfinansierte kanalene. Vi går ut fra at dette blir etterlevd, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Er det vågalt å vedta endringer før dere vet med sikkerhet at alle får tilgang?

- La meg for det første si at vi har all grunn til å tro at NRK3 er heldekkende ved årsskiftet. Hvis det skulle oppstå problemer, må vi ta hånd om det da, svarer Bjerkaas.

- En vanesak
Også NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin viser til formidlingsplikten.

- Vi må forutsette at alle kabeldistributørene følger alle lover og regler. Hvis ikke må de anmeldes til en eller annen offentlig instans. Vi vet at de store vil gjøre det, som GET og Canal Digital, og vi regner med at de små også gjør det, sier Sandvin til Dagbladet.

- Mange vil nok oppleve at dette er et inngrep. La meg understreke at det fortsatt skal være samsending med NRK1 på lørdager og søndager. Men mandag til fredag blir det bare Barne-TV på NRK3/Super.

Sandvin mener at omleggingen er et ledd i nødvendig tydeliggjøring av NRKs ulike kanalprofiler - ikke ulikt det som skjedde med NRK Radio på 90-tallet.

- Det blir en vanesak. Vi går ut fra og vet at Barne-TV er viktig for nordmenn. Mange mener at det egentlige NRK fjernsynet er NRK1. Men NRK3/Super er like mye det egentlig NRK, sier Sandvin.

Tydeligere profiler
Å rydde Barne-TV vekk fra NRK1 på ukedager, åpner for en helt ny sendeflate. Dagsrevyen skal utvides med 15 minutter, og NRK har varslet færre saker, mer dybde, flere gjester og minidebatter, ifølge NTB.

Samtidig skal det bli daglige utenrikssendinger og et nytt aktualitetsprogram på NRK2.

- NRK1 blir den breie, folkelige kanalen. NRK2 blir viet til bakgrunn og kultur, og NRK3 vil fokusere på barn og unge voksne, sier kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

- Nå har vi muligheten til å tegne tydeligere kanalprofiler, i en konkurransesituasjon som stadig blir tøffere.