Flytter «Norge rundt» til søndag

BERGEN (Dagbladet): Fra høsten av flytter NRK publikumsmagneten «Norge rundt» fra tidlig fredagskveld til sein søndagskveld. Det blir etter leggetid for de mange under 12 år som følger programmet.

Flyttingen er en dramatisk forandring for et av kanalens største og mest tradisjonsrike familieprogrammer: Helt siden 2. august 1976 har tonene fra «Norsk dans nr. 2» av Edvard Grieg vært en sikker lokkemelodi for å få norske barnefamilier til TV-apparatene.

I oktober kommer den svært populære programposten på lufta på sitt nye sendetidspunkt - klokka 21 på søndager. Og det skjer etter leggetid for mange norske småbarn, som utgjør nesten ti prosent av publikummet for «Norge rundt».

Over en million

Selv etter at TV-konkurransen hardnet til, har programmet vært en solid seersuksess med tusenvis av barnefamilier foran skjermen. I år etter år har programmet vært blant NRKs mest sette.

I gjennomsnitt har 671000 seere over tre år sett fredagsprogrammet hittil i år. Nesten ti prosent er i alderen tre til tolv år. Rekorden hittil i år er 1069000 seere . Seerantallet synker mot sommeren, men markedsandelen beholdes. Hver fjerde TV-seer følger «Norge rundt» året igjennom.

Det er NRKs avdeling i Bergen som har ansvaret for «Norge rundt», som neste høst altså kan feire 25-årsjubileum. Reportasjene til «Norge rundt» leveres fra alle NRKs 17 avdelingskontor.

Hemmelig

De nye sendetidspunktene for høstens NRK-programmer forsøkes vanligvis å holdes skjult så lenge som mulig på grunn av konkurransen med andre kanaler.

Men det nye sendetidspunktet for «Norge rundt» bekreftes overfor Dagbladet av både konstituert distriktsredaktør i NRK Hordaland Kjell Jarle Høyhjem og NRKs programdirektør Hans-Tore Bjerkaas.

- Jeg er ikke redd for sterke seerreaksjoner på flyttingen av «Norge rundt». Det sendes fortsatt i beste sendetid, sier Hans-Tore Bjerkaas.

- Hvorfor gjør dere dette mot de unge TV-seerne?

- For å styrke både fredags- og søndagskveldene.

- Hva kommer dere til å sende på fredager som erstatning?

- Det får du ikke vite ennå.

- Vil seerstorm få dere til å endre mening?

- Nei, det tror jeg ikke, avslutter Bjerkaas.

FLYTTESJEF: Hans-Tore Bjerkaas og Einar Førde (i bakgrunnen)flytter «Norge rundt» fra fredagskvelden. Dermed forsvinner også de yngstes mulighet til å følge suksessprogrammet.