Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flytter sex-grenser

Den kontroversielle filmskaperen Larry Clark flytter stadig grensene for hva vi får se av sex på kino. Selv sier han at han bare vil lage ærlig film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ken Park» sies å være den mest seksuelt eksplisitte amerikanske filmen man noen gang har sett på vanlige kinoer. Publikum får blant annet se en gutt som sitter på rommet sitt med et skjerf bundet stramt rundt halsen og onanerer mens han ser på kvinner som spiller tennis på TV.

- Jeg har nok brutt et tabu, innrømmer Larry Clark (59) på telefon fra New York.

- Men jeg er ikke ute etter å være kontroversiell for kontroversens skyld. Med «Ken Park» ville jeg lage en film som var følelsesmessig ærlig og visuelt ærlig. Dette er en seriøs film som viser hvordan fire familier mishandler barna sine og bruker dem for å komme over sin følelsesmessige tomhet.

«Ken Park» ble nylig forbudt av filmtilsynet i Australia. De hevder blant annet at filmen viser barnesex og seksualisert vold.

- Jeg er sjokkert over at av alle land i verden, så var det Australia som kom til å forby filmen. Jeg er forbudt på et helt kontinent! Ikke siden 1969 er en film blitt forbudt i Australia. Avgjørelsen er helt tullete, hveser Larry Clark.

Åpen dør

Det er ikke første gang Larry Clark skaper bråk med filmene sine. I debutfilmen «Kids» har hovedpersonen Telly, en 17-årig gutt fra New Yorks slum, bare én interesse: å ha ubeskyttet sex med så mange jomfruer som mulig.

- Forstår du folk som hevder du er spekulativ?

- Hvis man vil skildre sexscener og da stenger døra for tilskuerne, er man uærlig. Sexen er en integrert del av historien jeg ville fortelle i «Ken Park».

Den norske sensuren hadde ingen problemer med «Ken Park». Filmen, som har premiere i dag har, ikke uventet, 18 års aldersgrense.

- Jeg tillater ikke at ei eneste filmrute tas bort. Om de vil klippe i filmen, får de ikke vise den, sier Clark.

Clarks mye yngre kjæreste, Tiffany Limos (23), spiller rollen som Peaches i «Ken Park». Hun bor hjemme med sin strengt religiøse far og eksperimenterer vilt med sex.

- Hvordan var det å regissere kjæresten din i en slik rolle?

- Du, eh, du, det var ikke lett, kan du skjønne. Eh, jeg tror ikke jeg vil si mer om det, stotrer den ellers pratsomme Clark.

- Alle filmene dine kretser omkring unge mennesker. Hvorfor er du så fascinert av ungdommer?

- I ni år fulgte jeg vennene mine i hjembyen for å lage fotoboka «Tulsa». Jeg har holdt på med dette siden jeg selv var tenåring. Men det var historier jeg ville fortelle som ikke kunne berettes med stillbilder. Derfor begynte jeg å lage spillefilmer. Slik er det å være kunster. Og det er jo ingen andre som gjør det jeg gjør. Hollywood viser ikke virkeligheten. Det prøver jeg å gjøre.

Eminem prøvespilte

Larry Clark kjenner seg mye igjen i det Eminem rapper om.

- Den verdenen han beskriver, er den samme som disse tenåringene i «Ken Park» befinner seg i. Eminem er en utrolig relevant kunstner.

- Har dere snakket om å samarbeide?

- Eminem prøvespilte faktisk for en rolle i «Bully». Dessverre hadde han ikke tid. Men Eminem kom på besøk til meg et par ganger, og han leste manus.

- Hvor langt kan du gå i din neste film?

- Jeg har et prosjekt på gang. Den filmen kommer til å bli mye vanskeligere å lage og mer provoserende enn «Ken Park».

FORBUDT: «Ken Park» som har premiere i Norge i dag, ble forbudt i Australia. Den amerikanske filmskaperen Larry Clark sjokkerer igjen med svært direkte sexscener.