Flyttet til Dublin etter å ha lest «Ulysses»

«Byen» blir tema for neste litteraturfestival.

SLIPPER TEMA: Kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen, Endre Ruset, har et spesielt forhold til byskildringene i James Joyces «Ulysses». Nettopp «Byen» blir tema for neste års festival.
Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
SLIPPER TEMA: Kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen, Endre Ruset, har et spesielt forhold til byskildringene i James Joyces «Ulysses». Nettopp «Byen» blir tema for neste års festival. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

||| (Dagbladet): I år var det «Løsrivelse», og i fjor «sannhet». Temaet for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer neste år har et litt mer håndfast preg.

Denne gangen skal det handle om «Byen».

Klassiske byromaner
- Ideen kom i fjor, da jeg var på tur til Moskva og besøkte hjemmene til Bulgakov og Gorkij. Det slo meg hvor forskjellig de levde, hvordan det formet dem litterært og ga dem to forskjellige innganger til en by. Alle de store klassikerne i litteraturen er jo byromaner, tenk på James Joyce, for eksempel, sier Endre Ruset til Dagbladet.

Han er kunstnerisk rådgiver ved litteraturfestivalen, og har selv et helt spesielt forhold til byskildringene i Joyces mest kjente roman.

- Jeg leste «Ulysses» da jeg var 18-19 år, og det var en stor opplevelse. Det fikk meg faktisk til å flytte til Dublin, der jeg bodde i ett år, forteller han.

Foruten Joyce, trekker de fram Marcel Prousts skildringer av Paris, Virgina Woolfs London og Hamsuns Oslo.

Avhenger av forfatterne
Men festivalen vil også se på hvordan byen beskrives i samtidslitteraturen. Programmet avhenger av hvilke forfattere som kommer, og de vil ennå ikke gå ut med noen navn.

- Vi trodde først at vi hadde valgt et veldig konkret tema, men når vi begynte å jobbe med det, så vi at vi kunne putte alt mulig inn i det, sier festivalsjef Kjersti Stenseng.

Hun forteller at de også ønsker å se på byen i et samfunnsaktuelt perspektiv.

- Vi ønsker å sette litteraturen inn i dagsaktuell sammenheng. Det er interessant å se på de motsetningsforholdene som vokser fram som en konsekvens av urbaniseringen. Hvorfor vil alle små steder bli byer, for eksempel? Handler det om identitet eller makt? Dette blir jo synliggjort i samtidslitteraturen. Vi kommer til å kjøre debattserier med utgangspunkt i nettopp denne problematikken, sier hun.

I tillegg lover hun også flere programposter uavhengig av hovedtemaet. Festivalen arrangeres fra 24. til 29. mai 2011.