BYUTVIKLING? Dette lavtliggende Munch-museet på Tøyen er foreløpig siste forslag. Hvis et av hovedargumentene for å bygge nytt Munch-museum på Tøyen er byutvikling, er det grunn til å spørre seg om dette er nok. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik Torp
BYUTVIKLING? Dette lavtliggende Munch-museet på Tøyen er foreløpig siste forslag. Hvis et av hovedargumentene for å bygge nytt Munch-museum på Tøyen er byutvikling, er det grunn til å spørre seg om dette er nok. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik TorpVis mer

Flyttevegring

Byutvikling på Tøyen er ikke avhengig av Munch. Snarere tvert imot.

Sagaen om Munchmuseet nærmer seg forhåpentligvis slutten. Det jobbes på spreng med å finne et kompromiss i Oslo Rådhus. Drømmen for de ansvarlige av politikerne i Oslo er å presentere en løsning 12. desember, Edvard Munchs bursdag.

Det mangler nå ikke på forslag til løsninger. Tøyen, Bjørvika (Lambda og Yin Yang), Nasjonalmuseet. Et annet forslag i høst gikk ut på å legge Munch til Tullinløkka. Denne uka kom arkitektene Fredrik Torp, Stein Halvorsen og Didrik Hvoslef-Eide med foreløpig siste forslag opp av tryllehatten: Et lavtliggende Munchmuseum på Tøyen, som vil koste en milliard kroner - 700 millioner mindre enn Lambda og de andre utredete prosjektene. Dermed er det penger til et nytt veksthus i tilknytning til Botanisk hage, og opprustning av Tøyenparken - for samme beløp som et nytt museum i Bjørvika vil koste.

Hvis et av hovedargumentene for å bygge nytt Munchmuseum på Tøyen er byutvikling, er det grunn til å spørre seg om dette er nok. Er det dette som får det etablerte boligområdet i Oslo indre øst til å blomstre? Eller risikerer man at det bare blir en litt finere endestasjon for turistbussene - som skysser de besøkende vekk igjen like raskt.

Nede i Bjørvika har utrederne som politikerne har bestilt beregnet at Munchmuseet vil få 500 000 årlige besøkende. Et nytt museum på Tøyen vil trekke 200 000 - 300 000. Selv om museet blir dyrere, vil det altså bli dobbelt så mye besøkt. Det bør kunne regnes som en seier for museet, for Norge som kulturnasjon - og for Munch, naturligvis. For Tøyen vil det også kunne bli en seier. Hvis nemlig Arbeiderpartiet til slutt går med på å bygge Lambda, Yin Yang eller et nytt bygg med knekk i begge retninger for å skape et perfekt kompromiss, så kommer de ikke til å godta noe annet enn en formidabel kompensasjon for Tøyen. Med rette. Både av hensyn til deres egne velgere som har stemt på et parti som gikk til valg på Munchmuseet til Tøyen - og av hensyn til stedet selv, som mister en forsømt, men viktig attraksjon.

Det er noe underlig og virkelighetsfjernt over all denne mer eller mindre kvalifiserte byplanleggersynsingen som vi ser i diskusjonen om nytt Munch-museeum. Så ha meg unnskyldt når jeg tenker høyt: Hva skal til for skape mer liv og trivsel på Tøyen - mer enn et nytt kunstmuseum antakelig vil bidra med? Hva med å ruste opp det stadig lekkende Tøyenbadet - til et fullskala badeland som barnefamilier i Oslo nå reiser til Drammen og Østfold for å oppleve. Et kulturhus, etablert slik på området at det blant annet kan stå i tilknytning til sirkuset - og en park som er tilpasset å kunne huse Øyafestivalen når de må flytte fra Middelalderparken neste sommer (de arrangerer barnevarianten, «Mini-Øya», der i dag). Det triste Tøyensenteret trenger definitivt en overhaling. Alt dette. Da blir det fint å bo på Tøyen. Og Munch-museet er fortsatt i gangavstand.

Lambda i Bjørvika. Tegnet av Herreros Arcitectos
Lambda i Bjørvika. Tegnet av Herreros Arcitectos Vis mer