Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Politihøgskolen

Flytting av Politihøgskolen er en dårlig idé

Hvorfor rote med en av verdens beste politiutdanninger?

PROTESTERER: Jan Bøhler er motstander av at Politihøgskolen flyttes fra Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PROTESTERER: Jan Bøhler er motstander av at Politihøgskolen flyttes fra Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jeg spurte justisministeren i Stortinget 8. mars i år om hvorfor Politihøgskolen (PHS) skulle utredes lagt utenfor Oslo, sa han at han ville bygge på faglighet og kunnskap og at «vi skal være forsiktige med å forhåndskonkludere med hva resultatet av utredningen blir».

Likevel gjorde regjeringspartiene H og Frp akkurat det i budsjettinnstillingen fra justiskomiteen, hvor de skrev at de vil «understreke at en ny, moderne PHS skal lokaliseres utenfor Oslo». Trass i at selve utredningen av hva slags politihøyskole vi skal ha med dimensjonering, lokalisering osv. starter først i januar, etter at det i høst har pågått vurderinger av kompetansebehovet, velger de altså å hoppe bukk over den. Det er sjelden vi ser noen velge å framstå så åpenlyst useriøst på Stortinget.

Enda verre ble saken under behandlingen av innstillingen i Stortinget, da justisministeren uten å blunke forsvarte at H-Frp gjør det han selv advarte mot – forhåndskonkluderer med utflytting fra Oslo før utredningen er startet.

Hans tidligere fine ord om å bygge på faglighet og kunnskap var forsvunnet som dugg for sola. Dermed lyser det en rød varsellampe for byen vår i denne saken.

Samtidig skrøt H-representanter av Politihøgskolen i debatten og sa at vi har en av verdens beste politiutdanninger. Da burde de også være forsiktige med begynne å rote med den. For noe av grunnen til at vi har verdens beste politiutdanning, er at PHS ligger i det området i landet hvor vi har den mest sammensatte kriminaliteten, hvor politistudentene får den bredeste erfaringen å bygge på, hvor de deltar i beredskap og objektsikring i hovedstaden, hvor de har tilgang på forelesere fra PST, Politidirektoratet, Kripos, Økokrim, Oslo politidistrikt, osv.

Skolen får også en ekstra stor søkermasse og mange godt kvalifiserte å velge mellom på grunn av beliggenheten i hovedstaden, hvor mange ønsker å studere. Her kan den også rekruttere flest med minoritetsbakgrunn, noe som er et uttalt mål for politiutdanningen. Av alle disse grunner har planen til nå vært å bygge ny PHS i Oslo, og det ligger statlig eide tomter ledige i Groruddalen som har pekt seg ut. Tomteprisen er også mye lavere her enn der skolen ligger i dag på Majorstua.

Et annet fortrinn som gjør at PHS i Oslo står sterkt er at den er god på spredning av kompetanse i hele landet, gjennom egne avdelinger og fagmiljøer i Bodø, Stavern og Kongsvinger, i tillegg til skolen i Oslo.

Den kunnskapen som bygges opp i det sterke fag- og forskningsmiljøet i hovedstaden, spres via disse lokale enhetene, slik at kvaliteten økes i hele landet. Derfor er det nå uttrykt uro blant annet i Bodø over at regjeringspartienes planer kan svekke denne modellen, som de selv også omtaler som en av verdens beste politiutdanninger.

Betyr det at jeg også har forhåndskonkludert? Ja, men det har jeg all grunn til. For jeg har fra første stund vært imot den dårlige ideen om at utflytting av PHS skulle utredes. Det er det ingen grunn til å holde på med, fordi beliggenheten i Oslo har vist seg å være til stor gjensidig nytte både for skolen og byen. Nå håper jeg at også vi i hovedstaden kan vise oss som bypatrioter og stå opp tverrpolitisk i denne største av de kommende utflyttingssakene fra regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!