FM-båndets begravelse

I 2017 vil staten skru av FM-båndet for å digitalisere vår radiohverdag. Slikt blir det skurring og støy av.

RADIOREVOLUSJON: Det finnes over 15 millioner fm-radioer i dag. Nå skal DAB-radioene etter planen ta over markedet. Denne damen lytter på en radio av typen Kurér som ble produsert i mer enn 200.000 eksemplarer fra bedriften Radionette. Foto: Lasse Thorseth / NTB arkiv / SCANPIX.
RADIOREVOLUSJON: Det finnes over 15 millioner fm-radioer i dag. Nå skal DAB-radioene etter planen ta over markedet. Denne damen lytter på en radio av typen Kurér som ble produsert i mer enn 200.000 eksemplarer fra bedriften Radionette. Foto: Lasse Thorseth / NTB arkiv / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidleg på 1920-talet oppstod det ein ny hobby blant teknisk kyndige nordmenn: radiolytting (...). Det blei stifta foreiningar som arbeidde for «radiosaken», som arrangerte kurs om radioteknikk og instruksjon i bygging av mottakarapparat.

Ordene er henta fra «Norsk kringkastingshistorie» ført i pennen av Ketil Jarl Halse og Helge Østbye i 2003. 90 år etter at den norske radiohistorien ble innledet i Norge, er et nytt kapittel i ferd med å bli skrevet; DAB-kapittelet.

- Regjeringa tar nå et aktivt grep for å legge til rette for en overgang til digital radio, og for å ta vare på lytternes interesser, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun nylig annonserte 2017 som året da FM-båndet etter planen skal avvikles.

DAB+, en videreutvikling av DAB-teknologien, er verktøyet som fra 2017 skal bringe radiosignalene til folket. DAB står for Digital Audio Broadcasting, og ble påbegynt på starten av 80-tallet. Konsekvensen av FM-slukkinga er at over 15 millioner radioapparater blir ubrukelige uten adapter.

Til tross for at beslutningen om å legge ned FM-båndet er et klart og tydelig grep fra regjeringen, et faktum Huitfeldt selv understrekte, hadde kulturministeren på forhånd sørget for å øve inn sin redningsbøye:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer