Dab

FM-nettet skal slukkes fra 11. januar. Det kan Arbeiderpartiet stoppe

Frp fremmer forslag på Stortinget 6. desember. Det kan Arbeiderpartiet stemme for.

DAB-KAMP: FM-nettet skal etter planen slukkes fra januar 2017. Nå kan det bli kamp om framtidas radionett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DAB-KAMP: FM-nettet skal etter planen slukkes fra januar 2017. Nå kan det bli kamp om framtidas radionett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet kan komme til å gå inn for forslaget fra Frp om å stoppe stengingen av FM-nettet. I så fall kan flertallet i Stortinget for DAB-overgangen ryke.

Ifølge Klassekampen vurderer Arbeiderpartiet å følge Frp når forslaget om å stoppe hele stengingen av FM-nettet skal behandles tirsdag.

- Som et ansvarlig opposisjonsparti er vi svært usikre på hvordan vi skal forholde oss til dette. Kulturministeren må komme på banen og redegjøre for hva som egentlig er regjeringens politikk, sier Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Ap til avisa.

Senterpartiet foreslo tidligere i høst å utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet for radio inntil DAB-dekningen blir bedre, men Frp mener dette forslaget ikke går langt nok.

Stiller spørsmål ved beredskapen

Dagbladet meldte tirsdag at Frp tirsdag fremmet et forslag om å stoppe hele slukkingen av FM-nettet.

Sp var like etterpå sterkt kritiske til at Frp ikke fikk med sitt eget forslag og heller ikke støttet Sp's forslag.

Nå sier imidlertid Janne Sjelmo Nordås, stortingsrepresentant og parlmentarisk nestleder i Senterpartiet, til Klassekampen at de vil stemme for Frps forslag i Stortinget 6. desember. Dersom Frp, Sp og Ap stiller seg bak, er det flertall i Stortinget for å stoppe slukkingen av FM-nettet.

Grande viser til at Ap gjentatte ganger har satt spørsmålstegn ved om beredskapen blir styrket gjennom omleggingen til DAB, slik Stortinget har forutsatt. Han vurderer å be kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) komme til spørretimen på Stortinget for å redegjøre om saken.

Etter planen skal slukkingen av FM-nettet starte 11. januar 2017.

Fikk ikke fremme forslaget

I høst fremmet Senterpartiet forslag om å utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet for radio, inntil dekningen for DAB er bedre. Tirsdag kom Kulturkommiteen med sin innstilling i saken, hvor de kom frem til at de ikke støtter Senterpartiets forslag.

Like før Kulturkomiteen gikk inn i sitt møte for å gjøre de siste justeringene på innstillingen klokken, sa Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, at han vil fremme forslag om å stoppe hele FM-stengingen.

Dette forslaget ble likevel ikke tatt inn i innstillingen.

- Jeg fikk ikke lov av kommiteen til å fremme forslaget, for vi var på slutten av avgivelsen. Jeg hadde håpet at de ville være litt mer medgjørlige. Siste utvei er å fremme forslaget i Stortinget 6. desember, og jeg kommer til å fremme forslaget da, sier Ib Thomsen til Dagbladet.

- Vil stoppe hele slukkingen

Svein Harberg (H), leder av Kulturkomiteen, skrev i en SMS til Dagbladet at det ikke handler om å «få lov», men at det er frister for å fremme et forslag, og at fristen gikk ut 22.11.

- Det var derfor ikke en problemstilling i dag, og han prøvde heller ikke. Han varslet at han ville fremme et forslag i salen under debatten. Det er ryddig og god håndtering, skriver Harberg.

- Vi mener at Senterpartiet ikke går langt nok når de vil utsette FM-slukkingen. Vårt forslag er at vi stopper all stenging av FM-nettet, sier Thomsen.

- DAB og FM kan eksistere side om side

I 2011 besluttet Stortinget at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017, på to vilkår. DAB-dekningen over hele landet skulle være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

Thomsen legger til at regjeringen følger et stort flertall i Stortinget når de har gått inn for stenging av FM-nettet, og at det bare var Frp som var imot dette da det ble behandlet i 2011.

Thomsen mener at både FM-nettet, og DAB-nettet kan eksistere side om side, og at radiokanalene selv bør kunne velge hvilket nett de vil sende radio på.

- Mange finnmarkskommuner har gjort vedtak på at man ønsker en utsettelse av stengingen av FM-nettet til man vet at DAB-nettet fungerer godt nok. Det er også mange nærradioer i storbyene som har egne sendere, og de må få lov til å fortsette å sende på dem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer