FM-nettet stenger ikke i 2017, men lokalradioene fortviler

- Vi har trodd at fornuften ville seire før eller siden, men det ser ikke helt lovende ut, sier sjefen for Radio Rjukan.

FORTSETTER:  Mange snakker om slukking av FM-nettet, men dette er en aldri så liten misforståelse. I fjor høst ble det nemlig bestemt at lokalradioene skulle få leve videre på FM ut 2021. Foto: NTB Scanpix
FORTSETTER: Mange snakker om slukking av FM-nettet, men dette er en aldri så liten misforståelse. I fjor høst ble det nemlig bestemt at lokalradioene skulle få leve videre på FM ut 2021. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et bredt storting stilte seg bak beslutningen om digitaliseringen av radioen, og det store skiftet nærmer seg med stormskritt.

For ganske nøyaktig ett år siden satte daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) datoen: fra 2017 blir radioen i Norge heldigital.

Mange snakker om slukking av FM-nettet, men dette er en aldri så liten misforståelse. I fjor høst ble det nemlig bestemt at lokalradioene skulle få leve videre på FM ut 2021.

Hva som skjer etter den tid er fortsatt usikkert.

- Trodde fornuften ville seire Radio Rjukan har i underkant av 10 000 lyttere. I tillegg dekker de et område med 5000 hytter. Selv om de får fortsette på FM ut 2021, har ikke leder Ole Jon Tveito stor tro på framtida.

- Vi har trodd at fornuften ville seire før eller siden, men det ser ikke helt lovende ut, sier Tveito til Dagbladet.

Han forklarer at en DAB-sender koster omtrent 20 ganger så mye som en FM-sender.

- Det er ikke snakk om at vi har mulighet til å betale for det. Det er fint nok at vi kan fortsette å sende radio på FM fram til 2021, men hvis alle lytterne forsvinner over til DAB i 2017, hjelper ikke det oss, sier han.

- Uhjelpelig støtte Det er utviklet en støtteordning som skal hjelpe de lokale stasjonene over på det digitale DAB-nettet, hvor omtrent halvparten av dagens støtteordning for lokalkringkasting skal gå til digitaliseringen av lokalradiosektoren.

- Får ikke dere fordeler av det?

- Denne støtteordningen er halvparten av støtteordningen for lokal kringkasting. Den potten ble altså redusert da denne støtteordningen ble opprettet. De tar med den ene hånda og gir med den andre, svarer Tveito, og legger til:

- Radio Rjukan vil kanskje alene trenge de inntil 6,9 millionene som er satt av til DAB i støtteordingen.

Flere millioner Radio 102 er lokalradioen i området rundt Haugesund. Til tross for at de har kommet seg inn på DAB-nettet, når de langt færre enn de gjør på FM.

- Vi har brukt 30 år på å bygge ut et velfungerende FM-nett. Vi har seks FM-sendere og er tilgjengelig i hele området. På DAB når vi bare 60 prosent av de samme lytterne, hevder leder for Radio 102 og nestleder i Lokalradioforbundet, Thor Magnar Thorsen.

Kanalen har klart å komme seg over på DAB, men vil ikke klare å nå ut til like mange mennesker via det digitale nettet.

- For å nå samme dekningen som vi har på DAB i dag hadde det kostet oss 2-3 millioner kroner. Det er penger vi ikke har, sier leder for Radio 102 og nestleder i Lokalradioforbundet, Thor Magnar Thorsen.

- Bred støtte - Digitalisering av radiomediet øker muligheten for mangfold i antall kanaler, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H).

Han hevder at kostnadene ved å sende digitalt normalt ikke er større enn å sende analogt.

- I omstillingsfasen sier det seg selv at støtte til digitalisering er det som må prioriteres i årene som kommer. Det var bred støtte for stortingsmeldingen om rammevilkår for lokalradio da denne meldingen ble fremmet våren 2015. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer