Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FM-slukking kan være i strid med EØS-regler

Norge eneste land i verden som tvinger radiobrukerne over på ny plattform.

DAB: FM-nettet slukkes i 2017. Fra da må man benytte radio meg DAB-teknologi for å høre de vante kanalene, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DAB: FM-nettet slukkes i 2017. Fra da må man benytte radio meg DAB-teknologi for å høre de vante kanalene, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært heftig debatt om radiofremtiden i Norge etter at det ble bestemt at FM-nettet skal stenges i 2017.

IKT-Norge kaller dab-radioteknologien en flopp, og slakter bestemmelsen om at Norge skal innføre det de kaller en «utdatert» radio. Ekspertene gir kulturministeren strykkarakter for avgjørelsen.

- Norge er eneste land i verden som har vedtatt å stenge FM-nettet med tvang. Det er spesielt og uheldig, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge til Dagbladet.

Kan være rettsstridig Nå viser det seg at den planlagte stengingen av FM-nettet kan være på kant med EØS-reglene.

ALT Advokatfirma har på oppdrag fra Norsk Lokalradioforbund finstudert DAB-beslutningen fra regjeringen og kulturdepartementet.

FÅR KRITIKK: Kulturminister Thorild Widvey får kritikk for å tvinge gjennom overgang til DAB-radio. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Kulturminister Thorild Widvey får kritikk for å tvinge gjennom overgang til DAB-radio. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I et brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) varsler forbundet å ta saken videre til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) — dersom departementet ikke har vurdert slukkingen opp mot EØS-reglene, skriver NTB.

- Årsaken til at vi vurderer å ta saken inn for ESA er at en stenging av FM-båndet og tvungen overgang til DAB-teknologien innebærer et alvorlig inngrep i medlemmenes næringsfrihet og muligheten til å drive lokalradio videre. Det kan virke som Kulturdepartementet ikke har vurdert disse forholdene i tilstrekkelig grad, sier Svein Larsen, leder av Norsk Lokalradioforbund til NTB.

IKT-Norges generalsekretær, Per Morten Hoff, håper denne nye undersøkelsen fører til en utsettelse av den varslede FM-stengingen.

- Politisk er det fullt mulig å la FM leve videre, i alle fall en del år til. Man må utsette FM-stengingen til saken blir prøvd av ESA, sier han til Dagbladet.

- Gambler med radio som medium Stortinget besluttet i 2011 at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017 på to vilkår. DAB-dekningen over hele landet skulle være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

PROTESTERER: Per Morten Hoff i IKT Norge håper stengingen av FM-nettet utsettes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROTESTERER: Per Morten Hoff i IKT Norge håper stengingen av FM-nettet utsettes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kulturministeren har fastslått at kriteriene er innfridd, og har bestemt at Norge skal legge ned FM til fordel for DAB. Det skal først skje nasjonalt og i de store byene i 2017, og deretter skal alle øvrige lokalradioer slukkes i 2022.

Norge blir da eneste land som stenger FM-nettet til for å satse på den omstridte DAB-teknologien. Sverige har nylig lagt DAB-satsingen til side og har ingen planer om å stenge FM-nettet.

- Det er en del klare føringer i stortingsmeldingen om DAB-radio, der står det man skal ta hensyn til nabolandene. Nå har nabolandene vent tomlene ned for DAB. Da er det interessant å prøve dette i forhold til EØS, sier Hoff.

biler har installert DAB-teknologien, og Hoff som har DAB-radio i bilen, hevder at den digitale radioen gir dårligere dekning enn den tidligere analoge.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Om man slukker FM-nettet, gambler man med radio som medium, sier Hoff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!