FM-slukking kan være i strid med EØS-regler

Norge eneste land i verden som tvinger radiobrukerne over på ny plattform.

DAB: FM-nettet slukkes i 2017. Fra da må man benytte radio meg DAB-teknologi for å høre de vante kanalene, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DAB: FM-nettet slukkes i 2017. Fra da må man benytte radio meg DAB-teknologi for å høre de vante kanalene, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært heftig debatt om radiofremtiden i Norge etter at det ble bestemt at FM-nettet skal stenges i 2017.

IKT-Norge kaller dab-radioteknologien en flopp, og slakter bestemmelsen om at Norge skal innføre det de kaller en «utdatert» radio. Ekspertene gir kulturministeren strykkarakter for avgjørelsen.

- Norge er eneste land i verden som har vedtatt å stenge FM-nettet med tvang. Det er spesielt og uheldig, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge til Dagbladet.

Kan være rettsstridig Nå viser det seg at den planlagte stengingen av FM-nettet kan være på kant med EØS-reglene.

ALT Advokatfirma har på oppdrag fra Norsk Lokalradioforbund finstudert DAB-beslutningen fra regjeringen og kulturdepartementet.

I et brev til kulturminister Thorhild Widvey (H) varsler forbundet å ta saken videre til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) — dersom departementet ikke har vurdert slukkingen opp mot EØS-reglene, skriver NTB.

- Årsaken til at vi vurderer å ta saken inn for ESA er at en stenging av FM-båndet og tvungen overgang til DAB-teknologien innebærer et alvorlig inngrep i medlemmenes næringsfrihet og muligheten til å drive lokalradio videre. Det kan virke som Kulturdepartementet ikke har vurdert disse forholdene i tilstrekkelig grad, sier Svein Larsen, leder av Norsk Lokalradioforbund til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer