Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FN-ekspert tror ikke det er mulig å gjenreise tempel i Palmyra

Tror ikke IS' ødeleggelser i oldtidsbyen Palmyra kan repareres.

TEMPEL:  Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men flere har ment at både et romersk amfiteater og et viktig torg kan repareres etter IS' ødeleggelser. Foto: NTB / Scanpix
TEMPEL: Viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue er ødelagt av jihadistene, men flere har ment at både et romersk amfiteater og et viktig torg kan repareres etter IS' ødeleggelser. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Unesco-ekspert på syriske kulturarv er sterkt i tvil om hvorvidt IS' ødeleggelser i oldtidsbyen Palmyra kan repareres.

- Alle er opprømt fordi Palmyra er «befridd», men vi skal ikke glemme at svært mye er ødelagt. Jeg tviler sterkt på evnen til å gjenoppbygge stedet, selv med internasjonal bistand, sier Annie Sartre-Fauriat, som tilhører en Unesco-oppnevnt ekspertgruppe på syrisk kulturarv.

- Når jeg hører at vi skal bygge opp Bels tempel, virker det illusorisk. Vi kan ikke gjenoppbygge noe som er pulverisert. Gjenoppbygge hva da? Et nytt tempel? Jeg tror det er andre oppgaver i Syria som har høyere prioritet enn å gjenoppbygge ruiner, sier hun.

Russiskstøttede regjeringsstyrker gjenerobret i påsken både oldtidsbyen og den moderne provinsen Palmyra, som hadde vært kontrollert av ekstremistgruppen IS i nærmere ti måneder. Selv om IS hadde ødelagt to store templer og andre kulturminner, var det også ruiner som fortsatt sto igjen, blant annet et romersk amfiteater.

Sartre-Fauriats vurdering står i sterk kontrast til Maamoun Abdulkarim, som har det øverste ansvaret for vern av fortidsminner i Syria. Han anslo mandag at 80 prosent av ruinene var i «god stand» og at restaureringsarbeidet ville ta fem år.

- Så lenge den syriske hæren er der, er jeg ikke overbevist. Vi skal ikke glemme at hæren okkuperte området fra 2012 til 2015 og forårsaket store ødeleggelser. Og krigen er ikke over, selv om Palmyra er tatt tilbake fra Daesh, sier Sartre-Fauriat og bruker den arabiske forkortelsen for IS.

Hun kaller gjenerobringen et politisk og medialt framstøt for å få opinionen over på president Bashar al-Assads side.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!