LEDER

FN gir Gunhild Stordalen og EAT rett

Jorda kaller i FNs nye klimarapport.

FN-MANDAT: Gunhild Stordalen og hennes EAT-foundation har skapt storm med sine bærekraftige kostholdsråd, som blant annet innebærer kraftig redusert kjøttforbruk. FNs nye klimarapport gir dem langt på vei rett. Foto: NTB Scanpix
FN-MANDAT: Gunhild Stordalen og hennes EAT-foundation har skapt storm med sine bærekraftige kostholdsråd, som blant annet innebærer kraftig redusert kjøttforbruk. FNs nye klimarapport gir dem langt på vei rett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

FNs klimapanel har med sine rapporter vært den viktigste bidragsyteren til å feie all tvil til side om den globale oppvarmingen skyldes menneskelig påvirkning. Med 195 land i ryggen, hundrevis av verdens ledende forskere på laget og en streng, vitenskapelig kustus på presentasjonen for publikum og utformingen av sammendragene som lages for beslutningstakere, har klimapanelet en helt unik posisjon. I dag slapp de en ny rapport, som vil utvide debatten om klimaendringene. Til nå har utslipp av fossil energi dominert klimadebatten, men nå har klimapanelet laget en helt egen rapport om jordbruk, skogbruk og arealendringer på jorda.

For å sette det litt på spissen, tilpasset lokale forhold: FN gir Gunhild Stordalen og EAT rett.

Klimapanelet slår fast at mennesker legger et enormt beslag på landjordas ressurser, på en måte som ikke er bærekraftig. På veien mot 2 graders oppvarming vil verden stå foran en matsikkerhetskrise, skriver panelet. Det understreker at dette er forhold som allerede gjør seg gjeldende i deler av verden i dag, på grunn av hetebølger og tørke. Landbruk, skogbruk og arealendringer står for 23 prosent av alle klimagassutslipp i verden. For å kunne redusere dem, må vi gå over til et langt mer plantebasert kosthold som gir mindre belastning på jorda - og bærekraftig kjøttproduksjon. Landbruksarealer og beitearealer må kraftig reduseres, samtidig som skogarealer må øke formidabelt - i tillegg til planter som brukes til energiproduksjon og fangst av CO₂.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer