FN, Irak og våpeninspeksjonene

«Det er snart fire år siden det var inspektører inne i Irak, med den usikkerheten dette skaper om hvilke våpen landet har greid å skaffe seg i mellomtida.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart 12 år siden Gulf-krigen fant sted. Irak ble nedkjempet og okkupasjonen av Kuwait opphevet. Etterkrigsoppgjøret er fortsatt uavsluttet. Når Sikkerhetsrådet nå forhandler om sluttfasen, trekker det med seg en lang serie vedtak og ordninger fra tidligere som legger føringer på det som skjer. Noen av de viktigste er som følger:

FN opprettet en egen kommisjon, direkte underlagt Sikkerhetsrådet, som skulle forestå avvæpningen av Irak (UN Special Commission on Iraq, UNSCOM). Våpenhvileresolusjonen (S/Res/687,1991) forbød Irak å ha masseødeleggelsesvåpen og raketter med rekkevidde over 150 km, og UNSCOM skulle se til at forbudet ble respektert. Det ble bygd opp et omfattende apparat for inspeksjoner, for ødelegging og fjerning av raketter, kjernefysisk, kjemisk og biologisk materiale og utstyr, og for kartlegging av de internasjonale innkjøpene Irak hadde gjort.

Inspektørene skulle ha umiddelbar, ubetinget, og ubegrenset adgang til alt UNSCOM fant relevant. Men Irak samarbeidet aldri med dem. De lekte katt og mus med FN-folkene. Holdningen var knip oss hvis dere kan - og det gjorde inspektørene ved enkelte anledninger. De gjorde store innhugg i våpenprogrammene og ødela mye mer enn krigen hadde gjort. I 1998 var Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som hadde ansvaret for de kjernefysiske inspeksjonene i samarbeid med UNSCOM, nær ved å konkludere at jobben var gjort på dette området. Men fortsatt var det betydelige uavklarte spørsmål i kjemisk og biologisk sektor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer