- FN-jobben forandret livet mitt

«Beyond Borders» ga Angelina Jolie en ny mening med livet. Filmen hadde verdenspremiere forrige uke, neste år er Jolie aktuell i hele åtte nye filmer.

LONDON (Dagbladet): I forrige uke ble Angelina tildelt en prestisjetung pris, United Nations Correspondent Association Citizen of the World Award, for sitt arbeid for FN.

- Jeg føler ikke at jeg fortjener den, men jeg akter å gjøre alt jeg kan de neste ti åra for å gjøre meg fortjent til den, sier en strålende opplagt Angelina Jolie (28) da vi treffer henne i London.

Oscar-vinneren har for lengst lagt stoffmisbruk, sin fascinasjon for blod og kniver og det stormfulle ekteskapet med skuespiller Billy Bob Thornton bak seg.

I 2001 utnevnte FN Angelina til goodwill-ambassadør, og i dag bor hun i London sammen med sønnen Maddox (3). Ingen av delene ville trolig skjedd om det ikke hadde vært for filmen «Beyond Borders».

Angelina forteller om sultområdene i Tanzania:

- Jeg glemmer ikke første gangen jeg så en liten gutt dø, det var så...

Angelina blir stille.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, jeg ville redde alle barna, fly dem ut derfra. Men han var ett av 20000 barn i det området, og jeg kunne ikke gjøre noe.

Angelina må tørke noen tårer.

- Den dagen bestemte jeg meg for å støtte flere barnehjem, slik at jeg i alle fall kunne gjøre livet litt bedre for en stor gruppe barn, sier Jolie og knuger det hvite lommetørkleet.

Sult og nød

«Beyond Borders» fikk ok kritikker i USA, men spilte bare inn to millioner dollar åpningshelga.

I filmen spiller hun den amerikanske overklassejenta Sarah, som bor i London og får det for seg at hun vil jobbe som hjelpearbeider for FN. Hun forlater sitt komfortable liv for å reise til Tsjetsjenia, Etiopia og andre steder hvor det hersker sult, krig og nød.

- Da jeg først leste manuset for fem år siden ble jeg utrolig rørt, og jeg ville finne ut mer om bistandsarbeid. På eget initiativ oppsøkte jeg FN og fikk bli med til Afrika for å møte hjelpearbeidere. Det forandret livet mitt fullstendig, forteller hun til Dagbladet i ballsalen på Dorchester Hotel i London.

- Første gang jeg leste om UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) kunne jeg ikke tro det jeg leste: at hele 20 millioner mennesker er flyktninger i dag. Hvordan er det mulig?

Angelina bestemte seg også for å adoptere en sønn fra Kambodsja. Midt under innspillingen av «Beyond Borders» i Namibia ankom lille Maddox, som da var sju måneder gammel.

- Jeg var så lykkelig over å bli mor og for at jeg samtidig kunne jobbe med denne filmen. Men det var et punkt hvor jeg var helt utslitt. Ekteskapet mitt (med skuespiller Billy Bob Thornton, red.anm) gikk i oppløsning på samme tid, og plutselig ble jeg veldig tynn.

Ikke på talefot

Angelina har ikke snakket med eksmannen på snart to år, men i stedet for å la seg knekke har hun kvittet seg med tatoveringen av navnet hans, fått orden på livet sitt og jobbet.

Hun er heller ikke på talefot med faren, Hollywood-helten Jon Voight, etter at han beskyldte henne i pressen for å ha mentale problemer. Jolie vokste opp med modellmoren, Marcheline Bertrand.

I 2004 er Angelina Jolie aktuell med hele åtte nye filmer.

I Oliver Stones «Aleksander den store» spiller hun mot villmannen Colin Farrell. Deretter er hun klar med «Mr. and Mrs. Smith», hvor hun spiller mot Brad Pitt.

- Jeg kommer til å jobbe så mye jeg kan til Maddox begynner på skolen, for da har jeg tenkt å adoptere ett barn til, sier hun.

- Den neste mannen jeg treffer, skal i alle fall ikke være skuespiller. Og for å være ærlig har jeg ikke tid til menn nå som jeg er mor, sier hun med et stort, hvitt smil.

- Men det kan tenkes jeg tar meg tid til en elsker.

«Beyond Borders» får norgespremiere neste år.

FN-AMBASSADØR: Skuespilleren Angelina Jolie ble goodwill-ambassadør for FN i 2001. Her er hun på jobb for FN nær grensa til Tsjetsjenia.