FN og klimaproblemet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det som skulle være en feiring av 20-års jubileet for Brundtland-kommisjonens rapport «Vår felles fremtid» endte med totalt sammenbrudd i forhandlingene i kommisjonen for bærekraftig utvikling (CSD) i New York denne våren. Det var ikke engang mulig å komme til enighet om en tekst om «energieffektivisering» under forhandlingene, som altså endte uten avtale. Til slutt ble Zimbabwe valgt til å lede neste periode, og stemningen for det videre arbeidet med miljø og klima var langt fra optimistisk.

Men selv om mistilliten nå råder blant FNs medlemsland, og forhandlingene i CSD strandet, er ikke bildet fullt så svart som det kan se ut. Mange land har satt i gang progressive miljøtiltak på egenhånd, selv om de nekter å skrive under på bindende internasjonale avtaler. Men da blir spørsmålet; hvordan har vi kommet dit at en rekke land gjerne setter i gang tiltak, men vegrer seg for å forplikte seg til bare en brøkdel internasjonalt?

Én grunn til den sterke mistilliten som preger forhandlingsklimaet er skillet i-land versus u-land, og har utspring i de siste 30 års internasjonale utviklingspolitikk. Siden lanseringen av Ny Økonomisk Verdensorden (NØV) på 1970-tallet har u-landene blitt lovet gull og grønne enger. Særlig har kravet fra NØV om bistand fra i-landene på minst 1 % av BNP vel ikke blitt gjennomført av noen vestlig regjering og er et godt synlig eksempel på den manglende politiske viljen i-landene har hatt til å gjennomføre vedtatte tiltak. Også på miljøsiden har det blitt gitt store løfter, og særlig under og etter Rio-konferansen i 1992 var det stor optimisme knyttet til det videre arbeidet. De vestlige landene må bære hovedansvaret for den manglende framgangen siden Rio - de har ikke oppfylt sine forpliktelser, verken på bistands- eller miljøsiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer