Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fnisende, fett og følelsesladet

Fyttirakker´n så Karpe Diem triumferte på Øya!

Oslo  20120811.
Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel spilte på Øyafestivalen lørdag kveld.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Oslo 20120811. Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel spilte på Øyafestivalen lørdag kveld. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Øyafestivalen: Historien om Karpe Diem er fortellingen om to gutter som gikk fra å være rappende artigtasser til å bli nasjonale sjelesørgere. Som fra de debuterte med ep-en «Glasskår» i 2004 og til triumfkonserten på Øyafestivalen i dag, sakte, men sikkert har utviklet seg tekstlig og musikalsk.

La gå av at det av og til kan være litt monotont, hver gang de har dukket opp med nytt materiale har Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel blitt mer komplekse, mer nyanserte, mer utfordrende, mer profesjonelle.

Og ikke minst: De har en arbeidsmoral som ikke ligner grisen.

Det var med andre ord ingen tvil om at de kom til å gi alt på Øya, spørsmålet var bare om det var prematurt å kjøre triumfrunden FØR det nye albumet som kommer i september er sluppet.

Men etter det vi hørte på Øya i natt ligger «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden» antagelig an til å bli en ny norsk klassiker.

For fyttirakker'n! Allerede med den basstunge, kulturanalyserende og småskitne «Jens» hadde publikum skjønt tegninga.

1. Dette var fett.
2. Dette kom til å bli følelsesladet.

Slik ble det selvfølgelig også. Karpe eksellerte i kunsten å balansere et show mellom fest og alvor. Mellom henda-i-været-låtene «Veskantsvarting» og «Toyotaen til Magdi» kom sjelevrengende «Påfugl».

Gutta dro fnisende fram det de mente var verdens største sofa, men presterte så å gi selv en kynisk kjerring gåsehud med en nydelig Chirag-solo.

Det hjalp selvfølgelig også at backingbandet gjorde jobben sin ned til siste bassriff, at selv godt mannfolkvoksne publikummere vrælte med hvis de ba om et allrop og at Karpe selv skjønte at dette var var i ferd med å gå skikkelig bra, lente seg tilbake, smilte og fortalte lune, fine fortellinger mellom flere av låtene.

Karpe Diem anno 2012 er en sammensatt og mangefasettert duo, festglade og melankolske, sinte og fulle av kjærlighet.

Akkurat som du og jeg.


Oslo  20120811.
Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel spilte på Åyya lørdag kveld.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Oslo 20120811. Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel spilte på Åyya lørdag kveld. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media