FNs tusenårsforsamling

Mens newyorkere allerede sitter og banner i trafikkaos på Manhattan, gjør FNs generalsekretær Kofi Annan seg klar til å åpne den største samlingen av statsoverhoder og kongelige i FNs historie.

NEW YORK (Dagbladet): Morgendagens åpning av Tusenårsforsamlingen er historiens største samling av verdensledere under ett tak, og New Yorks ordfører Rudy Giuliani har ansvaret for at alle reiser helskinnet hjem lørdag. Med 72 millioner kroner i ekstra overtid og 6000 ekstra politimenn på gatene, skal Giuliani sørge for at 159 verdensledere og deres 86 ektefeller beveger seg trygt fra flyplasser, hoteller og restauranter mellom 91 planlagte demonstrasjoner.

TUSENÅRSFORSAMLINGEN skal peke ut FNs kurs i det nye tusenåret, og på programmet står blant annet alvorlige temaer som fattigdomsbekjempelse, FNs fredsbevarende arbeid på hele kloden, drivhuseffekten, aids og analfabetisme. Statsminister Jens Stoltenberg og kong Harald er benket sammen med de andre notabilitetene når president Bill Clinton, som første blant 12 statsoverhoder, åpner Tusenårsforsamlingen i morgen.

Før de ankommer generalforsamlingen, har de som ser ut av limousinenes mørke vinduer sikkert observert ett og annet opphisset ansikt som tilhører personer som ikke rekker jobben denne uka. Med 175 bilkortesjer fra tre flyplasser, avstengte gjennomfartsveier og strengt overvåkede tunneler og bruer er én ting helt sikkert: Den daglige trafikkorken som preger New York vil være verre enn noen gang. Og siden New Yorks åtte millioner innbyggere regner seg som like viktige som de besøkende statsoverhodene, har Rudy Giuliani en fredsoppgave å takle som FN kanskje kan trekke lærdom av i etterkant av Tusenårsforsamlingen.

DET MURRER ALLEREDE blant diplomatene. Flere møter er blitt såkalt underjordiske. Det betyr at terrorfrykt har tvunget mange lukkede møter ned i kjellerlokaler, som etter diplomatenes mening ikke passer seg for deres ledere. I tillegg har hotellmangel og bortbestilte restaurantbord fratatt koffertbærerne deres gode humør. Når så president Clinton har vurdert å utebli fra en rundebordskonferanse for å bruke tida til fredsprat om Midtøsten, har begeret rent over for mange. Og Finland og Namibia, som deler presidentskapet i generalforsamlingen, krangler så fillene fyker, ifølge Washington Post.

Finnene beskylder Namibias utenriksminister Theo Ben Gurirab for å fryse dem ut i planleggingen av verdensledernes endelige FN-deklarasjon når Tusenårsforsamlingen avsluttes. Namibierne sier at finnene lekket en hemmelig versjon til sine europeiske allierte. Amerikanske diplomater forsøker å få Gurirab, som er generalforsamlingens president til i dag, til å utelate setninger i deklarasjonen som åpenbart kritiserer USAs innblanding i andre lands tolkning av menneskerettigheter.

CLINTON-ADMINISTRASJONEN har forsøkt å få FNs våpeninspektører til å unngå konfrontasjoner med Irak. I tillegg må Clinton oppklare amerikanernes utprøving av et rakettforsvarsskjold når han har bilaterale samtaler med Russlands Vladimir Putin og Kinas Jiang Zemin. Samtalene om oljepriser med Saudi-Arabias kronprins Abdullah er også viktig for amerikanerne, som nå raser over å måtte betale rundt 18 kroner for nesten fire liter bensin. Vår egen statsminister Jens Stoltenberg kan prise seg lykkelig for at nordmenn har mer tålmodighet enn amerikanere.

Selv ankommer Stoltenberg New York seint i kveld amerikansk tid. I morgen skal han etter åpningen ha bilaterale samtaler, sammen med kong Harald, med blant andre kong Abdullah II av Jordan, ha møte og lunsj hos Kofi Annan og ha egne samtaler med Kasakhstans president Nursultan Nazarhev.

KONG HARALD TALER på torsdag. Stoltenberg skal delta i rundebordspanel sammen med 40 statsoverhoder og regjeringssjefer og delta på president Clintons lunsj. Fredag står bilaterale samtaler med Colombias president Pastrana, Russlands president Putin og Irans president Khatami på programmet.

Mannen som volder Giuliani og FN-arrangørene mest hodebry, er Cubas gamle diktator Fidel Castro. Også den gamle kjempen dukker opp i New York, og eksilkubanerne fra Miami lover en hel flåte av protestanter på Hudson River. Det er også ekstremt viktig at Bill Clinton og Fidel Castro aldri blir plassert ved siden av hverandre. Pakistans og Indias ledere skal heller ikke komme i nærheten av hverandre på rundebordskonferansene under Tusenårsforsamlingen.

- Alle skal få den beskyttelse de trenger i New York, lover Rudy Giuliani, som til sammen har 8000 politifolk på gatene. Tusenårsforsamlingen koster NYPD og New York over 90 millioner kroner. I tillegg er det flere tusen Secret Service-agenter på hoteller og restauranter, i FN-bygningen og på gatene, som har som oppgave å passe på 245 av de viktigste besøkende. Blant dem er 18 klassifisert som høy-risikopersoner. Clinton er selvsagt en av dem.

ORDFØRER GIULIANI legger ikke fingrene mellom når han beskriver statsoverhodene han skal beskytte. Og leser man mellom linjene, er det nærmest en oppfordring til demonstrasjoner:

- Folkene som kommer hit, vil få bedre beskyttelse enn noe annet sted i verden, uansett hvem de er. Noen av dem er etter min mening avskyelige og forferdelige mennesker, og man skal alltid kunne si fra om dette når man har sjansen, sier Giuliani - og har for en sjelden gangs skyld New Yorks flertall med seg.