PARTISK: Det er viktig å belyse misforholdet mellom det som blir rapportert i mediene, og de faktiske forhold, mener Irit Kohn.  Foto: Polaris /NTB/Scanpix
PARTISK: Det er viktig å belyse misforholdet mellom det som blir rapportert i mediene, og de faktiske forhold, mener Irit Kohn. Foto: Polaris /NTB/ScanpixVis mer

FNs urettferdige og partiske behandling av Israel bidrar ikke til en fredelig løsning

Israels syn på Gaza-krigen i 2014.

Meninger

FNs menneskerettighetsråd er dominert av land der menneskerettighetene ofte krenkes. Disse landene velger ut Israel og fordømmer systematisk den eneste demokratiske staten i Midtøsten. Menneskerettighetsrådet oppnevnte Schabas/Davis-kommisjonen for å granske hendelser under Gaza-konflikten sommeren 2014. Rapporten ble offentliggjort 22. juni.

Den Israelske regjeringen ønsket ikke å samarbeide med kommisjonen grunnet dens partiske mandat.

Jeg er president for den internasjonale foreningen for jødiske advokater og jurister, en organisasjon som er FN-akkreditert. Vi valgte å samarbeide med kommisjonen, til tross for dens partiske tilnærming. Dette fordi det var viktig for oss å forsøke å gi en forståelse av israelernes opplevelser og lidelser.

Som tidligere direktør for internasjonal avdeling i det israelske justisdepartementet, har jeg deltatt på mange diskusjoner ledet av riksadvokaten om hvordan Israel bør utøve sin rett til selvforsvar i samsvar med internasjonal lov. Den militære generaladvokatens juridiske råd er underlagt sivil gjennomgang av riksadvokaten. Juridiske anbefalinger og avgjørelser tatt av den militære generaladvokaten er åpen for rettslig gransking av Høyesterett.

Israel ble igjen tvunget til å gå i krig mot Hamas, en fiende som bokstavelig talt kjemper under bakken og fra sivile områder. Bevis fra den interne granskningsrapporten fra israelsk UD konkluderer: «Trenings- og doktrinemateriale fra Hamas ... attesterer Hamas? bevisste forsøk på å dra inn IDF i kamp i tett befolkede områder, og å aktivt bruke sivilbefolkningen til å hindre IDFs militære operasjoner.» Rapporten viser videre at «Hamas oppfordret, og tvang, sivile til å forbli i krigsområder.»

Denne praksisen med å bruke «menneskelige skjold» er en krigsforbrytelse. Det samme er de 4000 rakettene som ble skutt mot sivile israelere. 250 feilskutte raketter falt i Gaza. Gjennom angrepstuneller prøvde Hamas å komme seg inn i israelske landsbyer for å drepe innbyggerne i sine hjem. I møte med slik en motstander, fortsatte Israel å forholde seg til de lover som gjelder i konflikt..

IDF gikk lenger i sine anstrengelser for å begrense tap av sivile enn det som faktisk kreves juridisk. Dette har blitt bekreftet i to ulike rapporter utarbeidet av høyt rangerte, internasjonale militæreksperter. Israel overgikk militær praksis sammenliknet med andre demokratiske stater, ved å advare innbyggere i Gaza som befant seg i nærheten av militære mål, ved å oppfordre dem til å forlate områder som ville bli angrepet.

Israel utførte også omfattende humanitær bistand til sivile i Gaza som mat, medisiner, tepper, bensin og medisinsk behandling.

Krig og konflikt er kaos. Feil begås. Utilsiktede skader og tap av sivile i nærheten av legitime militære mål, er trist og beklagelig, men akseptert i internasjonal lov.

Israel gransker potensielle overgrep under fjorårets krig. Mer enn 100 saker er for tiden til gjennomgang, samt 19 etterforskninger. Den militære generaladvokatens juridiske råd er underlagt sivil gjennomgang av riksadvokaten. Juridiske anbefalinger og avgjørelser tatt av den militære generaladvokaten er åpen for rettslig gransking av Høyesterett.

Det er viktig å belyse misforholdet mellom det som blir rapportert i mediene, og de faktiske forhold. FNs urettferdige og partiske behandling av Israel bidrar ikke til en fredelig løsning på konflikten. Istedenfor får Hamas og andre terroristgrupper ny giv til å fortsette deres illegale metoder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.