Fnyser av styrevedtak - 20 mill. ikke nok

I går kveld forsvant aller siste sjanse til å beholde Mariss Jansons i Oslo-Filharmonien. Oslo Konserthus har vedtatt en handlingsplan til 20 millioner kroner for å utbedre akustikken i huset, men orkesterdirektør Trond Okkelmo bare fnyser av styrevedtaket.

Mariss Jansons har varslet sin avgang fra Oslo-Filharmonien, delvis begrunnet med det han mener er håpløse arbeidsforhold i Oslo Konserthus. Akustikken er stridens kjerne. I går kveld vedtok styret i Oslo Konserthus en handlingsplan innen en ramme på 20 millioner kroner for å bedre forholdene. Men, og det er den bitreste pillen å svelge for Oslo-Filharmonien, de vil ikke være med på et uavhengig forprosjekt på 3 millioner kroner. Hvor 1,5 millioner skal dekkes av Oslo Konserthus.

- Dette er et veldig, veldig skuffende vedtak, sier Trond Okkelmo.

- Tar ikke ansvar

- Oslo Konserthus vet utmerket godt hva vi er ute etter, og med dette vedtaket har de ikke imøtekommet noen av våre krav. Og det viser med all tydelighet hva Mariss Jansons har kjempet imot alle disse årene. Vi ønsker i det minste dette forprosjektet som én gang for alle kan kartlegge de akustiske problemene. Oslo Konserthus tar rett og slett ikke ansvar for de akustiske utbedringene.

Administrerende direktør Knut Vigar Hansen i Oslo Konserthus ser ganske annerledes på det.

- Det har vært mye diskusjon i det siste om dette problemet, men nå prøver vi å sette en strek over det hele og sammen med Oslo-Filharmonien se hva som faktisk kan gjøres.

- Vi mener at en forprosjektering på tre millioner ikke er nødvendig, det trenger vi bare hvis det skal skje en totalombygging på flere hundre millioner kroner. Og det er uansett urealistisk. Jeg tror Oslo-Filharmonien er dårlig informert på dette området. For tre millioner kan vi gjøre mye som både publikum og musikere kan ha nytte av.

- Kan ikke la oss presse

- Trond Okkelmo har forsøkt i pressen å få det til å se ut som om Mariss Jansons blir i Oslo hvis disse enorme investeringene blir gjort. Men vi kan ikke la oss presse av et slikt utsagn. Vi ønsker å bringe saken videre og håper at Oslo-Filharmonien vil forstå det, sier Knut Vigar Hansen.

FORSVINNER: Alt håp om å få beholde Mariss Jansons som sjefdirigent ute.