Fobier ble bok

Standupkomikeren Freddy Kjensmo (35) har tatt fobiene sine på alvor, og laget roman av dem.

«Levende - vips død!» handler om en mann som går til psykolog for å få behandling for alle fobiene han har.Og det er mange. Lista over fobier bakerst i boka er lang.

- Jeg er en til dels ganske nevrotisk fyr, så jeg har skrevet om noe jeg kjenner litt til. Men jeg har akseptert det, og sier at jeg er nevrotisk og stolt av det. Det handler om å godta både mine mørke og lyse sider, og som kreativ person synes jeg det er viktig å ha de to sidene, sier Kjensmo.

Ingen er perfekt

- Men hvordan blir det å lage humor av noe som egentlig er en sykdom?

- Det er helt normalt å ha litt småting, ingen er perfekte hele tida. Vi komikere blir ofte beskyldt for å sparke nedover, men med denne boka føler jeg at jeg sparker innover, hvis jeg i det hele tatt sparker noe sted.

- Er du hypokonder?

- Det grenser i hvert fall til hypokondri. I en periode var jeg veldig glad i å lese legebøker, men etter hvert fikk jeg så mange symptomer at legen min tilbød seg å kjøpe bøkene av meg. Når jeg reiste på ferie et sted, var jeg ikke opptatt av severdigheter eller gode restauranter, men om de hadde en bra legevakt. Så noe av dette er nok selvbiografisk. Og psykologen i boka er et tverrsnitt av de psykologene jeg har stiftet bekjentskap med, sier Kjensmo.

Som humorist er Kjensmo en av pionerene i standupmiljøet. Han debuterte i 1990.