Føder uten en lyd

Høygravide Kelly Preston og ektemannen John Travolta forbereder seg til en stille fødsel. De mener nemlig at høye lyder og stygge ord kan skade barnet...

Film-paret er medlemmer i det religiøse Scientolog-samfunnet, og planlegger å følge sektens strenge retningslinjen for fødsler. Det innebærer blant annet minst mulig lyd på fødestua og forbud mot smertestillende midler. Jordmor, leger og sykepleiere som skal oppholde seg på fødestua blir bedt om å lage så lite bråk som overhodet mulig. Preston får heler ikke benytte seg av pustemetoder som brukes for å gjøre naturlige fødsler lettere.

Skadende ord

- Det kalles stille fødsel, sier troende John Travolta til Star Magazine.

Han tror på fenomenet fordi L. Ron Hubbard, som grunnla Scientolog-samfunnet, mener bråk på fødestua kan forårsake irrasjonelle redsler og fobier, tvangstanker og uforklarlig adferd senere i barnets liv.

- Fødselen er for mor og barn. Smertestønn fra mor er en ting. Det er ordene som har mest potensial. Hvis noen på fødestua bruker negativt ladde ord og uttrykk under fødselen, kan det få alvorlige følger for barnet senere i livet, fortsetter Travolta.

En talsperson for scientologene utdyper overfor Star Magazine:

- Barnet vil oppleve smerte idet det blir født, men å ha folk rundt som sier allslags ting gjør det verre. Hver gang barnet under oppveksten får høre de samme ordene, vil det bringe tilbake minnene om fødselssmertene...

Den forestående fødselen, som er ventet å finne sted i løpet av måneden, vil være 37-årige Prestons andre. Da sønnen Jett ble født for åtte år siden, skal ikke en eneste lyd ha kommet fra munnen på den førstegangsfødende kvinnen.

birgitte.fahlvik.hoff@dagbladet.no

INGEN KJÆRE JORDMOR: Travolta og Preston er scientologer. Derfor må hun føde i stillhet - og uten smertestillende.