Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fødestreiken er i gang

Vi vet om kvinner som gjerne vil ha flere barn, men som ikke tør føde fordi de er redde de ikke får den hjelpen de trenger.

FØDSELSOMSORG: Leder i Den norske jordmorforening Nina Schmidt foreslår i Dagbladet 14/3 en fødestreik blant norske kvinner.

Men fødestreiken er allerede i gang. Vi vet om kvinner som gjerne vil ha flere barn, men som ikke tør føde fordi de er redde de ikke får den hjelpen de trenger. De og partnerne har negative erfaringer eller de vet at de ikke er sikret kvalifisert hjelp i nærheten. Det er et stort paradoks at Norge årlig bruker milliarder på barnehageplasser, permisjonsrettigheter, kontantstøtte og barnetrygd, men ikke kan ta seg råd til å gi befolkningen et trygt og tilgjengelig fødetilbud.

Det blir tombola å føde i Midt-Norge i sommer. Normalt har mange over en times reisevei. Når Kristiansund og Orkanger stenger samtidig må fødende i f.eks. Aure belage seg på over 2 timer i bil med rier - uten følgetjeneste. Kommer de fram til St. Olav om natta er sannsynligvis kapasiteten sprengt.

Også i Narvik blir det kaos i ferien. I fjor sa helseminister Brustad: Ingen fødeavdelinger skal stenge pga. økonomi alene. I år hadde sykehuset i Narvik lagt hele feriekabalen - de hadde nok vikarer for hele sommeren. Likevel pålegger Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Narvik å stenge fødeavdelingen i 5 uker. I fjor mente UNN/Helse Nord at de skulle spare 1,2 millioner på sommerstengning. Resultatet ble 239.000 kroner spart. Da har man ikke regnet med ekstrautbetalinger som dekkes av NAV. Det er vanskelig å skjønne at dette er en besparelse som rettferdiggjør den risiko, utrygghet og det stress som man utsetter de vordende foreldre for.

Det mangler ikke folk og det er lite å spare. Hva ønsker man å oppnå med stenging da? Praksisen hindrer rekruttering av fagfolk og foreldre. Lang og uforutsigbar reisevei, gjerne via ferger og værstengte bruer krever planlegging. Men fødsler er ofte akutte forløp som ikke lar seg planlegge. For de som bestemmer er en «uheldig hendelse» som resultat av lang reisevei et lite tall i statistikken. For de involverte foreldre og helsearbeidere vil det være en katastrofe. Hvem har og hvem tar ansvaret for å hindre at sommerfødslene ender i katastrofer?

Det er ingen som forundrer seg over at et høyfjellshotell som stenger i påskeferien får et omsetningstap. Å stenge en fødeavdeling i årets travleste måneder må nødvendigvis få konsekvenser for det årlige fødselstallet ved fødeavdelingen. Når denne statistikken i neste veikryss brukes til å dokumentere at fødeavdelingen er «utrygg» fordi den har for få fødsler i året, blir det rett og slett for dumt.

Vi begynner å miste tiltroen til at helseministeren har vilje og makt til å påvirke situasjonen. Om tre måneder stenger de første fødeavdelingene. Hun har tid til å vise at vi tar feil!

Ingeborg Altern Vedal er leder i organisasjonen Liv Laga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media