Fødestreiken er i gang

Vi vet om kvinner som gjerne vil ha flere barn, men som ikke tør føde fordi de er redde de ikke får den hjelpen de trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØDSELSOMSORG: Leder i Den norske jordmorforening Nina Schmidt foreslår i Dagbladet 14/3 en fødestreik blant norske kvinner.

Men fødestreiken er allerede i gang. Vi vet om kvinner som gjerne vil ha flere barn, men som ikke tør føde fordi de er redde de ikke får den hjelpen de trenger. De og partnerne har negative erfaringer eller de vet at de ikke er sikret kvalifisert hjelp i nærheten. Det er et stort paradoks at Norge årlig bruker milliarder på barnehageplasser, permisjonsrettigheter, kontantstøtte og barnetrygd, men ikke kan ta seg råd til å gi befolkningen et trygt og tilgjengelig fødetilbud.

Det blir tombola å føde i Midt-Norge i sommer. Normalt har mange over en times reisevei. Når Kristiansund og Orkanger stenger samtidig må fødende i f.eks. Aure belage seg på over 2 timer i bil med rier - uten følgetjeneste. Kommer de fram til St. Olav om natta er sannsynligvis kapasiteten sprengt.

Også i Narvik blir det kaos i ferien. I fjor sa helseminister Brustad: Ingen fødeavdelinger skal stenge pga. økonomi alene. I år hadde sykehuset i Narvik lagt hele feriekabalen - de hadde nok vikarer for hele sommeren. Likevel pålegger Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Narvik å stenge fødeavdelingen i 5 uker. I fjor mente UNN/Helse Nord at de skulle spare 1,2 millioner på sommerstengning. Resultatet ble 239.000 kroner spart. Da har man ikke regnet med ekstrautbetalinger som dekkes av NAV. Det er vanskelig å skjønne at dette er en besparelse som rettferdiggjør den risiko, utrygghet og det stress som man utsetter de vordende foreldre for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer